Rusya sır gibi saklıyordu. Gizli silahın ilk görüntüleri ortaya çıktı

Rusya sır gibi saklıyordu. Gizli silahın ilk görüntüleri ortaya çıktı
Rusya'nın yıllardır sır gibi sakladığı 'uzay topu' ilk defa görüntülendi. Soğuk Savaş yıllarında geliştirilen gizli silaha ait ilk görüntüler Rus devlet televizyonu Zvezda'da yayınlandı.

Rusya, Soğuk Savaş yıllarında uzaydaki Sovyetler Birliği askeri uzay istasyonlarını korumak için tasarlanan uzay topu Shchit-2’nin görüntülerini ilk kez yayınladı.

Soğuk Savaş yıllarında adeta bir cepheye dönen uzay yarışı SSCB ve ABD''nin kıyasıya rekabetine sahne olmuştu. Bu mücadele genel olarak ilklere imza atmak odaklı olsa da Sovyetler uzaya silah göndermeyi de planlamış.

İlk olarak Rusya''nın askeri uzay istasyonlarını korumak için tasarlanan ''uzay topu'' bugüne kadar gizli tutulmuştu. Yıllarca görüntüleri gizlenen silah ilk defa göründü. Silaha ait ilk görüntüler Rus devlet televizyonu Zvezda''da yayınlandı.

Söz konusu yayında aktarılan bilgilere göre, silahın SSCB''nin Shchit-2, uzay istasyonunu ABD veya NATO''dan gelecek tehditlerden korumak için tasarlandı. Silahın 100 milden fazla menzile sahip olduğu da gelen bilgiler arasında.

İngiliz Daily Mail gazetesinin Rus devlet kanalı Zvezda''da paylaşılan bilgilerden derlediği haberine göre, sistemin temeli katı yakıtlı bir roket motoruna dayanıyor. Silahın etrafındaki çember ise sihahın uzay boşluğunda stabilize edilmesi amacıyla yerleştirildi.

Rus medyasında yer alan haberde Shchit-2’nin uzay için geliştirilen ilk silah olduğu ifade edildi.SSCB''nin Soğuk Savaş yıllarında bu silahı test ettiği biliniyor.

Ancak testin sonuçları hala ''gizli bilgi'' olarak arşivlerde tutuluyor. Silahın yörüngeye çıkarılıp çıkarılmadığı da bir resmi açıklama olmadığı için bilinmiyor.