Rusya’dan bomba yasak: 2 ay yasaklandı. Hedefte Ukrayna mı var

Rusya’dan bomba yasak: 2 ay yasaklandı. Hedefte Ukrayna mı var
Rusya, amonyum nitrat gübresinin ihracatını iki ay süreliğine durdurdu. Kararın Rus çiftçileri korumaya yönelik olduğu belirtilirken amonyum nitrat gübresinin patlayıcı özelliği akıllara Rusya-Ukrayna gerilimini getirdi.

Rus hükümeti amonyum nitrat gübresinin ihracatını iki ay süreyle yasakladı. Açıklamada bugünden itibaren 2 Nisan’a kadar amonyum nitrat gübresinin ihracatının geçici olarak durdurulduğu belirtildi. Kararın Rus çiftçileri korumaya yönelik bir adım olduğu kaydedildi.

Amonyum nitrat, kimyasal bir bileşen olmasının yanı sıra halk arasında da yakinen tanınan maddelerden birisidir. Tarımla uğraşan kesimin gübreleme amacıyla kullandığı amonyum nitrat, aynı zamanda çok güçlü bir patlayıcı etkiye de sahiptir.

Amonyum nitrat hem patlayıcı hem de tarımsal gübre alanında kullanılan kilit bir bileşiktir. Amonyum ve nitrat kökünün birleşiminden elde edilen amonyum nitrat, gübre kullanımında yoğunlukla kullanılabilmektedir.

Rusya ile Ukrayna arasında kriz var. Amonyum nitrat gübresinin patlayıcı yapılma özelliği olması akıllara Rusya-Ukrayna gerginliği getirdi. Rusya’nın amonyum nitrat gübresinin patlayıcı yapılarak kendilerine karşı kullanılmaması için mi ihracatı yasaklandı sorusu gündeme geldi.

İstanbul’da 15 ve 20 Kasım 2003 tarihinde gerçekleştirilen bir dizi intihar saldırısında bombalar amonyak nitrat gübresinde yapılmıştı.

İlgili Haberler