SADAT’tan Erdoğan’a tehdit gibi uyarı

SADAT’tan Erdoğan’a tehdit gibi uyarı
İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün Erdoğan’ın imzasıyla TBMM’ye sevk edilmesinin üzerine SADAT Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tanrıverdi'den tehdit gibi uyarı geldi. Tanrıverdi, ‘tarih bunu affetmez’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü imzaladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Erdoğan geçmiş dönemde NATO üyeliğiyle ilgili, ‘İsveç boşuna uğraşmasın’ derken, şimdi ise üyelik yolunu açması tepkilere neden olmuştu. Özellikle İsveç’te yaşanan Kur’an yakma olayları sebebiyle Erdoğan’a yakın isimler bile üyelik onayı konusunda eleştiri yapmaktan çekinmediler.

Bu noktada beklenmeyen bir tepki de SADAT'tan geldi. AKP'ye yakınlığıyla bilinen uluslararası savunma danışmanlığı yapan SADAT'ın Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tanrıverdi sosyal medya hesabından dikkat çekici bir paylaşımda bulundu.

Tanrıverdi, Erdoğan'ın İsveç kararını duyuran bir haberi alıntılayarak "Bu katılım onaylanırsa tarih bunu affetmez" yazdı.

screenshot-2-001.png

SADAT NEDİR?

28 Şubat 2012 tarihinde kurulan SADAT, emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ile 23 emekli subay ve astsubayla birlikte kuruldu. Kuruluş içeriğinde, uluslararası alanda askeri ve iç eğitim, savunma danışmanlığı ve mühimmat alımı gibi tanımlar yer alan şirketin kurucu üyeleri, Savunma Danışmanlık''ın kısaltması olarak belirtilen ''SADAT''ın Arapçada "seyitler" anlamına geldiği için bu ismi seçtiklerini söylüyor.

SADAT''IN KURULUŞ AMACI HAKKINDA

SADAT''ın resmi internet sayfasında yer verilen "misyonumuz" bölümünde kurumun kuruluş nedeni, "Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacı ile, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır" ifadeleri ile açıklandı.

SADAT’IN KURUCUSU OLAN ADNAN TANRIVERDİ KİMDİR?

Genelkurmay Özel Harp Dairesi ve KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı''nda yaklaşık 30 yıl görev yapan Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Kara Harp Akademisi''nde eğitmen olarak derslere girrdi. Tanrıverdi’nin öğrencilerinden biri de mevcut Savunma Bakanı Hulusi Akar idi.

28 Şubat döneminde resmi olarak "kadrosuzluk" gerekçesiyle emekli edilen Tuğgeneralliğe yükselen Tanrıverdi, "islamcı" olarak kategorize edildiği için askeri kariyerine son verildi.

Tanrıverdi askeri kariyerinin ardından, kendisi gibi emekli edilen askerler ile kurulan Adaleti Savunanlar Derneği’ne (ASDER) dahil oldu, ve 5 sene boyunca kurumun genel başkanlığını pozisyonunda bulundu.

Sonrasında Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) aracılığıyla TSK’nın tekrar yapılandırılmasına yönelik fikirleri gündeme gelmeye başladı.

Tanrıverdi, SADAT''ı kurmadan önce , ABD''de askeri strateji alanından danışmanlık yapan Amerikalı özel şirketlerin işleyişi hakkında çalışmalarda bulundu.

AKŞENER''İN ''SİLAHLI EĞİTİM KAMPI'' İDDİASI

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 2018’de bir açıklama yapmış, silahlı eğitim kamplarından söz ederek SADAT''a yönelik şu ifadeleri kullanmıştı:

"Son dönemde üniformalar uzun namlulu silahlarla bazı kişiler ortalıkta dolaşıyor. Bunlarla ilgili çok önemli iddialar var" diyen Akşener, "Örneğin Tokat ve Konya''da silahlı eğitim kampları bulunduğunu duyuyoruz, bu iddialar söyleniyor. Araştırılırsın ve bize bilgi verilsin. Bunların seçim döneminde rol alacakları, istenmeyen bir sonuç çıkması halinde karışıklık yaratacakları yolunda yoğun söylentiler var. Bunlardan birisi de Sadat diye bir yapı. İnanın Sadat da diğer yapılar da benim için toz zerresidir. Bu malum yapılar insanları çatışmaların içerisine sürükleyecekler. Şimdiden uyarıyorum ve önlem alınmasını istiyorum"

Bugüne dek bu iddialara yönelik herhangi bir hukuki soruşturma açılmadı. Şirket hakkında son dokuz senede meclise verilen soru önergelerine ise hükümet tarafından cevap verilmedi.

screenshot-3.png

İlgili Haberler