Sadettin Tantan: Karadeniz'de kirli  bir küresel anlaşma var

Sadettin Tantan: Karadeniz'de kirli  bir küresel anlaşma var
Eski İçişleri Bakanı ve Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Rusya-Ukrayna arasındaki krizi değerlendirdi. Tantan, "Rusya, ABD ve İngiltere'nin izlediği politikalar Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrası büyük İngiliz oyununun yeniden uygulamaya sokulduğunu gösterdi" dedi.

Emre Yılmaz / YENİÇAĞ ANKARA

ABD ile NATO''nun Karadeniz''de Rusya''ya karşı Ukrayna üzerinden verdiği mücadelede taraflar arasında sert diplomatik polemikler sürerken Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, Rusya, ABD ve İngiltere''nin izlediği politikalar Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrası büyük İngiliz oyununun yeniden uygulamaya sokulduğunu gösterdiğini söyleyerek, "ABD, Rusya''yı sıkıştırırken, İngiltere ile Rusya geçmişte olduğu gibi yine anlaşmış olamaz mı?" diye sordu. Tantan, bu durumu "kirli bir küresel anlaşma" olarak yorumladı. Tantan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Rusya bölgede ve havzada küresel güç olmaya çalışırken Eski Sovyet coğrafyasına dönme arzusunu açığa çıkartmıştır. Güney Kafkasya''ya; Azerbaycan-Ermenistan savaşını bahane ederek yerleşmesi ve gerek Ortadoğu gerek Balkanlar gerekse Kafkasya''daki oynadığı roller bunu gösteriyor."

"ABD, Rusya''yı sıkıştırırken Rusya''yı bölgede küresel güçlere yani Almanya ve Çin''e karşı yanında görmek istiyor" diyen Tantan, "Burada küresel denklemi çok boyutlu görmek gerekiyor. Gelecekte ABD''ye karşı küresel güç olabilecek en büyük potansiyel ülkelerden biri Almanya. Rusya''dan Almanya''ya geçen Kuzey Akım 2 enerji hattından ABD''liler rahatsız, bu hattın kapatılmasını istiyor. ABD, kendi güçlerinden aldığı gazı Almanya''ya doğal olarak Avrupa''ya vermek istiyor. Ayrıca ABD, Rusya''yı da Çin''e karşı yanında görmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu. Rusya''nın bölgesinde küresel güç olmak istemesine rağmen gelir kaynaklarının doğal gaz ve petrolün yanı sıra silah sanayinden sağladığını bunların da yeterli olmadığını belirten Tantan, "Rusya''nın uluslararası alanda kabul gören ve rekabet gücü büyük olan şirketleri yok gibi. Oligarkların sermayesi ise yurt dışında bulunuyor. Bu da Rusya''yı mali ve ekonomik anlamda küresel güçler arasında zayıf bırakıyor" dedi. Rusya''nın NATO''nun kendisini kuşatmasından rahatsız olduğunu açıkça dile getirdiğini kaydeden Tantan, "Tarihe baktığımızda Polonya, Baltık Denizi, Ukrayna, Karadeniz havzası, Zengezur Geçidi''ne hakim olan güç, küresel güç olur. Bu coğrafyalar küresel güçlerin vazgeçilmez stratejik merkezleridir. Bu Türkiye içinde geçerli. Rusya bu nedenle Ukrayna''yı yaşam sahası olarak görüyor. Ukrayna ise ABD''ye karşı Kerç Boğazı''nı açık bıraktı. Rusya, Kırım''ı kendi toprak parçası içeresinde görüyor. Şu anda tarafların hakimiyet kurmak için verdikleri diplomatik stratejik mücadelenin altında bu tablo yatıyor" diye konuştu. 

Türkiye''nin Ukrayna ile ticari başta olmak üzere birçok alanda ilişkisi olmasından dolayı Karadeniz''de bir savaş istemediğini vurgulayan Tantan, "Türkiye bölgede güç olmak için bölgede ABD ve Rusya arasına sıkışmamalı. Türkiye bölgeye ilişkin küresel güç dengelerini hesaba katarak kendi politikasını oluşturmalı. Rusya ile ABD arasında Karadeniz''de Ukrayna merkezli mücadelede Türkiye bu nedenlerden dolayı tarafsız olmalı. Savaşın çıkmasından Türkiye çok boyutlu etkilenebilir" dedi.

ABD, Sovyetler''in dağılmasının sağladığı fırsatları 2000''lere kadar kullandığını belirten Tantan, son olarak şunları kaydetti: 
"Bu süreçte ABD''nin ileriye dönük hedefi de Orta Asya''ya yayılmaktı. Onu da Türkiye üzerinden ustaca yapmaya başladı. Kimleri kullandığını söylememe gerek yok. Rusya, ilk etkili reaksiyonu ancak 2000''de gösterdi. Putin devlet başkanı seçildi. Bunun bir tür Rus derin devlet reaksiyonu olduğu söylenir. Fakat Putin ilk yıllarında dış politikada oldukça ılımlı, hoşgörülü ve güvercin bir politika izledi. Çünkü ilk hedefi içerideydi."

İlgili Haberler