Saldırıda manidar zamanlama

Saldırıda manidar zamanlama
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov’un ölümüyle sonuçlanan suikast, detayları, zamanlaması çok ince hesaplanmış bir suikast.

Saldırı, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin somut işbirliği adımları ile güçlendiği bir dönemde gerçekleşti.

İki ülke, Halep’teki insani trajedinin sona ermesi için 4 gündür kıran kırana bir pazarlık yürütüyordu ve bu pazarlıklar olumlu sonuçlanmıştı. İki taraf da diyalog sayesinde geri adım atmayı kabul etmişti ve bu sayede çok sayıda Halepli sağ salim savaş bölgesinden güvenli yerlere tahliye olmuştu.

İki ülke, sadece Halep’te değil, Suriye’nin genelinde bir ateşkes, dolayısıyla da siyasi çözüm için görüşmeler sürdürüyordu. Türk tarafı, Esad olmasa da Rusya destekli rejimi muhatap olarak almaya hazırlanıyordu. Diplomatlardan ve istihbaratçılardan oluşan bir ekip, önceki gece sabaha dek çalışmıştı.

Türkiye-Rusya ilişkilerindeki normalleşme, Suriye pazarlıklarında sağlanan ilerlemeler ve somut sonuçlar sayesinde daha sağlıklı gelişiyordu.

İKİ BAKAN MOSKOVA YOLUNDAYDI

Suikastin olduğu saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova yolundaydı. Suikastten iki saat sonra da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Moskova’ya gidecekti. Halep’te sağlanan ilerleme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rus lider Vlademir Putin’in çok sayıda telefon görüşmesi, Halep’te sonuç getirmişti ve Ankara-Moskova hattında bu diyaloğun Suriye’nin genelinde ateşkes getireceği beklentisi yaratmıştı.