Sayıştay'dan dikkat çeken MKE raporu

Sayıştay'dan dikkat çeken MKE raporu
Sayıştay, 15 Temmuz sonrası Türkiye'ye silah ve hammadde vermemeye başladığı, bunun da MKE'yi sıkıntıya soktuğuna dikkat çekildi.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, MKE raporu hazırlayan Sayıştay, silah ve ham madde konusunda dışa bağımlılıktan kurtulup, yerli üretime geçilmesi uyarısında bulundu. Batı ülkelerinin 15 Temmuz ve sonrasında yaşanan gelişmeleri gerekçe göstererek Türkiye'ye silah ve hammadde vermemeye başladığını, bunun da Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nu (MKE) sıkıntıya soktuğuna dikkat çeken Sayıştay raporunda “Dış alımlarda önemli sapma meydana gelmiştir. Bunun en önemli nedenlerinden biri de bazı ülkelerin yaşanan gelişmeleri bahane ederek Türkiye'ye ham madde ve silah satmaktan imtina etmeleridir” denildi.

YENİ PAZARLAR ÖNEMLİ

Sayıştay, özellikle Almanya'nın 15 Temmuz'u gerekçe göstererek Türkiye'ye silah satışını durdurduğunu vurguladı. Bu ambargoların MKE'yi zor durumda bıraktığı da belirtildi. Raporda “Türkiye bu konularda dışa bağımlı olmaktan kurtulmalıdır” önerisinde bulundu.Sayıştay'ın raporunda silah ve mühimmat ham maddesi konusunda dışa bağımlı olmanın bu gibi sorunlara neden olduğu vurgulanarak “Bu ve benzer sorunlar yapılan yazışmalara ve girişimlere rağmen devam etmektedir. Bu konuda alternatif tedarik imkanları da araştırılmalıdır. Tüm bu gelişmeler dışa bağımlılığın olabildiğince ortadan kaldırılmasının ve üretimde yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi.

Raporda 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmeler bahane edilerek başta Almanya olmak üzere bazı ülkelerin kendi firmalarına MKE'ye hammadde ve silah satışına izin vermedikleri, dolayısıyla kurumun bundan olumsuz etkilendiğide belirtildi.

İlgili Haberler