Şeker hastalığının düşmanı besinler. Bu yiyeceklere karşı duramıyor

Şeker hastalığının düşmanı besinler. Bu yiyeceklere karşı duramıyor
Günümüzün en önemli hastalıklarından biri de şeker hastalığı… Uzmanlar, şeker hastalığının kontrol edilmediği durumlarda büyük tehlikelere yol açtığını belirtiyor. Ancak şeker hastalığını kontrol altında tutmanın doğal yolları var. İşte şeker hastalığına karşı iyi gelen besinlerin listesi…

Çağımızda yaygınlaşan hızlı ve hazır beslenmenin en önemli etkilerinden biri de şeker hastalığı… Fast food ürünlerinin tüketiminin artması, şeker hastalığını da tetikliyor. Şeker hastalığında tek neden bu olmasa da hareketsizlik ve kötü yaşam koşulları da şeker hastalığını tetikleyen diğer unsurlardan sadece birkaçı… Şeker hastalığı belli durumlarda hayatı olumsuz etkiliyor, hatta ölümlere dahi yol açabiliyor. Uzmanlar, şeker hastalığının acilen kontrol altına alınması gereken bir hastalık olduğunu belirtiyor. Peki, vücuttaki insülini hangi yöntemlerle düşürebilirsiniz? İşte vücuttaki insülini düşürmenin doğal yolları…

Genellikle, kan şekeri seviyelerini düşük tutan gıdalar, insülin seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur.

Bazı gıdaların ani artışlara neden olmak yerine daha yavaş ve düzenli bir şekilde insülin ihtiyacını koruduğu bilinmektedir. Bunlar düşük glisemik indeksli gıdalar olarak bilinir ve tercih edilen karbonhidrat kaynaklarıdır.

Uluslararası Diyabet Konseyi, insülin ve kan şekeri seviyelerini düşük tutmak için aşağıdaki yiyecekleri  öneriyor:

Avokado

Muz

Yabanmersini

Tarçın

Sarımsak

Bal

Fıstık ezmesi

Yavaş pişirilmiş yulaf ezmesi

Sirke

İlave şekersiz yoğurt

İnsülin Artırıcı Gıdalardan Kaçınma

Tıpkı insülin seviyelerini düşürmede faydalı yiyecekler olduğu gibi, artmaya neden olan yiyecekler de vardır. Bunlar, şekerler ve çikolatalar gibi yüksek şekerli gıdalardır. Kurutulmuş meyveler ve enerji içecekleri de insülin artımına yol açan şeker kaynakları olabilir. Bu gıdalardan kaçınmak, insülin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Uzmanlara göre, düşük karbonhidratlı bir diyet yemek, bir kişinin insülin seviyelerini düşürmenin yanı sıra kilo kaybını ve kan basıncını düşürmeyi de sağlayabilir.

KİLO VERMEK 

Bir kişi aşırı kiloluysa, Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu'na göre kilo kaybı muhtemelen insülin seviyelerini azaltmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni, aşırı kilo ve vücut yağının insülin direnci ve dolayısıyla artan insülin seviyesi ile ilişkili olmasıdır.

DÜZENLİ SPOR YAPMAK 

Günlük 60 dakikalık egzersiz veya 15-30 dakikalık seanslar halinde yapılan egzersiz insülin seviyenizi kontrol altında tutmak için yardımcı olabilir. Egzersiz, yürümeyi, jimnastiği, bisiklete binmeyi veya kalbin daha hızlı atmasını sağlayan herhangi bir fiziksel aktiviteye katılmayı içerebilir.

DİRENÇ EĞİTİMİ 

Direnç eğitimi kas kütlesini geliştirir, bu da bir kişinin kullandığı glikoz miktarını arttırır ve insülinlerini daha verimli hale getirir.

STRESİ AZALTIN 

Stres aşırı insülin üretimine yol açabilir, çünkü vücut enerji için karbonhidratlarla kullanmak için daha fazla insülin salmaya çalışır. Stresi azaltmak için önlemler şunları içerir:

Geceleri yeterince uyumak

Keyifli bir şey yapmak için her gün 15 ila 30 dakika ayırmak

Günlük tutmak

Meditasyon

Gıda Takviyesi Alın

Bazı çalışmalar, insülin seviyelerinin düşürülmesinde takviyelerin kullanımını desteklemiştir.

Annals of Nutrition & Metabolism'de yayınlanan bir çalışma, günde iki kez 125 miligram (mg) yeşil çay, 25 mg kapsaisin ve 50 mg zencefil özünden oluşan bir gıda takviyesi programı uygulayan aşırı kilolu kadınların, plasebo alanlara göre vücut ağırlığı ve insülin seviyelerinde daha fazla düşüş olduğunu buldu. İnsülin düşürücü yararları için geniş çapta incelenen bir başka takviye, insan vücudunda bulunan ve bir eser mineral olan kromdur. Krom takviyeleri, insülinin etkinliğini artırmaya ve ideal olarak insülin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. 

Kaynak: Sağlıklıyız. com 

 

İlgili Haberler