Selçuk Geçer 2 büyük sürprizi açıkladı! Fitili yakıp bombayı attı

Selçuk Geçer 2 büyük sürprizi açıkladı! Fitili yakıp bombayı attı
Merkez Bankası’nın faizleri kaç puan arttıracağını açıklayan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, Merkez Bankası’nın iki kararının büyük sürpriz olacağını söyleyerek, “Fitili ateşleyip bombayı her zaman olduğu gibi yerine koymak anlamına geliyor bana göre. Böyle bir hareket dövizi baskılamanın adının konulmasıdır” dedi.

Selin TURŞAK/ KAMU SON HABER

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, Youtube üzerinden “Faiz 500 artacak dolar 20 olacak” başlıklı paylaştığı videoda Merkez Bankası’nın faizleri kaç puan arttıracağını açıkladı. Bu faiz artırımının doları nasıl etkileyeceğini açıklayan Geçer, Merkez Bankası 500-600-700 baz puanlık faiz artırımı yaparsa ne olur sorusunu yanıtladı. Merkez Bankası’nın iki kararının büyük sürpriz olacağını söyleyen Geçer, “Fitili ateşleyip bombayı her zaman olduğu gibi yerine koymak anlamına geliyor bana göre. Böyle bir hareket dövizi baskılamanın adının konulmasıdır. Dövizi daha da baskılamak önümüzdeki dönemdeki ekonomik kırılganlıkların artmasını beraberinde getirir” dedi.

“BU SAATTEN SONRA BEKLEMEYİN”

8b14621a31660913-1525886136-1525886183.jpg

Geçer, “Artık bazı rakamlar normalleşmeye başladı. Bazıları Merkez bankası 500 baz puanlık faiz arttıracak dolar yine 25 lira olacak diyor. Hayır arkadaşlar bu saatten sonra öyle bir şey beklemeyin. Bin baz puanlık faiz artırımı olursa geçen ay yaşanılanın benzeri bir şey olur. 25 lira 26 liralara kadar geri çekilir sonrasında tekrar 27 liranın üzerine kendisini atar. Aynı bugün olduğu gibi. Böyle bir tablo bekliyor muyum? Ben ve şahsım böyle bir beklenti içerisinde değiliz. Bizim beklentimiz 500 belki 600 baz puanlık bir faiz artırımı yapılması yönünde” açıklamalarında bulundu.

“TERS BİR SÜRPRİZ OLABİLİR”

Kritik seviye aslında bakarsanız yüzde 30’luk seviye olduğunu belirten Geçer, “Bu 30’u geçmek istemeyebilirler de. Bu kez geçen ayın tersi bir sürpriz ile karşı karşıya kalabiliriz. 400-450 baz puanlık bir faiz artırımıyla yüzde 30’un bir tık altında bir faiz seviyesine getirilebilir. Sonrasında adım adım yükseltilerek yıl sonuna doğru yüzde 35 seviyelerini gösterebilirler. Esas faiz artırımı ne zaman olur? Dolar gerçek seviyelerine geldikten sonra esas faiz artırımlarını göreceğiz eğer enflasyonda bir düşüş eğilimi olmazsa” dedi.

“YAŞADIĞIMIZ ENFLASYON BUNUN ÇOK ÖTESİNDE

Şuanda enflasyonda bir düşüş eğilimi olmadığını belirten Geçer, “Hem üretici fiyatları, hem tüketici fiyatlarına baktığımız zaman hem de Türkiye’deki önce göstergelere ve zamlara baktığımız zaman bir enflasyon düşüş eğilimi yok. O söyledikleri gibi 40’lı seviyelere gidecek falan çok zor arkadaşlar. Belki baz etkisiyle bir miktar geri çekilebilir ama çok yüksek beklenti içinde olmamanızı ısrarla tavsiye ediyorum. Muhtemelen yüzde 70’in hatta 75’in üzerinde kapatacak o TÜİK’in iyimserliğine rağmen. Enflasyon 2024 yılında yüzde 70’ler yüzde 60’lar civarında yansımaya başlayacak. 2-3 yıl belki 4 yıl yüksek enflasyonla yaşamaya alışacağız. Bunlar hep resmi enflasyon verileri. Bizim yaşadığımız enflasyon bunun çok ama çok ötesinde” dedi.

hdf2q8u7-wallha-com.jpg

FAİZ ARTIRIMI SONRASI DOLAR NE OLACAK?

Dolar 27’lerin altında bir süre kaldı o seviyelerden birileri mal topladı şuan itibariyle de 27.03-27.04 seviyelerinde geziyor diyen Geçer, Merkez Bankası kararına kadar yükselme ve düşüş beklemediğini belirtti. Geçer, “Merkez Bankası 500-600-700 baz puanlık faiz artırımı yaparsa ne olur sorusunun cevabı dolar buralarda kalır arkadaşlar. Geçen ay verdiği tepkileri vermez çünkü alıştı artık. Piyasa şunu da gördü Türkiye’de çok yüksek bir enflasyon var bu kadar yüksek enflasyonu karşılayan bir faiz oranı olmadığı sürece yani Merkez Bankası faizleri enflasyonun üzerine atıyoruz yüzde 75 faiz vereceğiz demediği sürece dolarda sert bir hareket beklemiyoruz” dedi.

“RİSK ALMAYIP YAPALIM GEÇELİM DİYEBİLİRLER”

Eylül ayı itibariyle 500 baz puanlık artırımı cepte gibi görünüyor diyen Geçer, 600 puanlık faiz artırımı beklemediğinin altını çizdi. Geçer, “Bana göre 400-450 baz puanlık faiz artırımı olacak. 400 baz puan büyük ihtimal diyorum sebebi ise, yüzde 30 yapmayacaklar yüzde 25 seviyesinde bırakacaklar. 400 baz puanlık artırım olursa 27’den 29’a çıkışı görürüz onun için risk almayıp yapalım 30’u geçelim diyebilirler. 30 olduğu zaman dövizde yukarıya sert hareketler olmaz, aşağıya doğru hiç hareket olmaz. Dolar 500 baz puan faiz artırımında ise bir tık kalır sonra ufak ufak 30’a gider. Faiz oranları yüzde 29 yapılırsa o zaman hızlı şekilde 28-29’u görürüz sonra 30’u zorlarız. 250 baz puanlık faiz artırımı yapılırsa çerez olarak değerlendirilir. O zaman hızla 30’un üzerine çıkar” dedi.

İKİ SÜRPRİZ KARAR

102678689-472516078-lkk9.jpg

İki sürpriz karardan bahseden Geçer, “İlk sürpriz olarak faizleri sabit tutabilir mi? Hiç sanmıyorum. Velev ki tuttu işte o zaman biz bir anda doların 35-40 lira olduğunu görürüz. Bana göre doğru bir politika arkadaşlar. Dövizi bir an önce olması gereken yere götürüp sonrasında yüksek faizle oralarda sabitlemek doğru politika. Çünkü cari açık probleminizi çözersiniz, ihracatınızı arttırırsınız, ithalatınızı azaltırsınız. Bu kadar radikal adım atarlar mı sanmıyorum ama atmalılar. Keşke seçimi beklemek yerine öncesinde bu adımı atıp dengeleri kurmaya çalışsalar. Yaparlar mı çok zor” dedi.

“FİTİLİ ATEŞLEYİP BOMBAYI YERİNE KOYMAK”

Geçer, “İkinci sürpriz olarak 1000 baz puanlık, 2000 baz puanlık faiz artırımı yaparlar mı? Bu da çok büyük sürpriz olur. Ama bu fitili ateşleyip bombayı her zaman olduğu gibi yerine koymak anlamına geliyor bana göre. Böyle bir hareket dövizi baskılamanın adının konulmasıdır. Dövizi daha da baskılamak önümüzdeki dönemdeki ekonomik kırılganlıkların artmasını beraberinde getirir. Yabancı kaçışını hızlandırır. Yüksek maliyetler oluşuru, işsizliği patlatırsınız, enflasyonu yukarıya itersiniz” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.