Demirtaş Washinton’da Öcalan’ın adını anmadı

Demirtaş Washinton’da Öcalan’ın adını anmadı
HDP lideri Selahattin Demirtaş, ABD’ye yaptığı ziyarette AKP’nin “milli” diyerek övdüğü, İmralı’yı yok saydı Kandil’e ise bağlılıklarını bildirdi

Kaçamak cevaplar

WashIngton’daki Orta Doğu Enstitüsü’nde konuşan Demirtaş, “HDP’nin oy kaybında PKK’nın rolü var mı?” sorusuna, “Çatışma, sivil siyaset ortamını negatif etkiler. ‘PKK, HDP’yi geriletmek için savaşı başlattı ve HDP’ye karşı bir hamle olarak savaşı başlattı’, bunu biz kabul etmedik” yanıtını verdi.

Yeniden süreç ısrarı

Toplantıda Öcalan’dan tek laf etmeyen Demirtaş, “PKK çatışmanın şiddetini neden düşürmedi?” sorusunu, “Bunun muhatabı PKK yöneticisidir” diye geçiştirdi. Sözde sürecin yeniden başlamasını isteyen HDP lideri, “Kürt toplumu, müzakereye parlamento zemininde dönülmesini istiyor” diye konuştu.

Bayık ayar çekmişti

Teröristbaşı Cemil Bayık, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a Washington ziyareti öncesi kulağını çekerek “gündem ayarı” vermiş, “İmralı ve HDP farklı kulvarlarda. Silahlı güç biz olduğumuza göre, o silahı bırakmaya da biz karar veririz” sözleriyle ısrarla özerkliğe vurgu yapmıştı. 

 

Demirtaş Washinton’da Öcalan’ın adını anmadı

HDP Eş Başkanı, AKP’nin duruşunu “milli” olarak gördüğü ve müzakereci olarak tanımladığı Kandil’in ise karar verme hakkı olmadığını söylediği Öcalan’a konuşmalarında yer vermedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Ortadoğu Enstitüsü’nün Türkiye Konferansı’nda soruları yanıtladı. Panele katılanlardan teröristbaşı Abdullah Öcalan ile ilgili bir soru gelmezken, Demirtaş’ın da İmralı’yı ağzına almaması dikkat çekti. “HDP’nin oy kaybında PKK’nın rolü var mı?” sorusunu yanıtlayan Demirtaş şunları kaydetti: “Çatışma, savaş durumu demokratik sivil siyaset ortamında negatif etki yaratır, bu bir gerçektir. Ama doğrudan kazılan hendekler veya öz yönetim ilanları oy kaybına yol açtı mı diye analiz yaptığımızda, bu öz yönetim ilanlarının yapıldığı 8 ilçede oyumuz düşmemiş, hatta tek oyumuzun yükseldiği yerlerden, kent olarak, Şırnak ve Cizre en çok çatışmanın yaşandığı yer. Dolayısıyla ne kadar etkisi oldu, bunu rakamsal olarak ölçemiyoruz ama savaşın kendisi zaten sivil siyaset alanını zorlayabilir. Şunu biz hiçbir zaman iddia etmedik. ’PKK, HDP’yi geriletmek için savaşı başlattı ve HDP’ye karşı bir hamle olarak savaşı başlattı’, bunu biz kabul etmedik.”

Komisyon yürütmeli

Demirtaş, “PKK çatışmanın şiddetini düşürüp frene basabilirdi, neden basmadı” sorusu üzerine “Bunun doğrudan muhatabı bir PKK yöneticisi olur” dedi. Sözde “çözüm süreci” ni hükümetin yanlış tutumunun bitirdiğini iddia eden ve “Yeniden nasıl masaya dönülmeli, asıl Türkiye’de bunu tartışmalıyız” diyen Demirtaş, bunun nasıl olacağının sorulması üzerine  “Kürt toplumu müzakereye  dönülmesini istiyor” şeklinde konuştu. Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu işi sadece hükümet değil, parlamento komisyonu yürütmeli. Görüşme, diyalog, müzakere süreçlerini bu komisyon yürütmeli.” Demirtaş,  “Türkiye’de başkanlık sistemini destekler misiniz?” sorusu üzerine, “Söz ağızdan bir defa çıkar” yanıtını verdi. 

Kandil: Karar veremez

Selahattin Demirtaş’ın ABD ziyaretine Kandil’den “gündem” ayarı verilmişti. Demirtaş Washington’a gitmeden hemen önce Alman ve İngiliz basınına açıklamalarda bulunan  Kandil’de yuvalanan terör örgütünün elebaşılarından Cemil Bayık, Öcalan’ın kendi üstlerinde bir hakimiyetin kalmadığını söylemişti. Bayık, “Silahlı güçlerin çekilmesine biz karar veririz, başkası veremez. Ne HDP verebilir ne de Apo verebilir. Apo rehinedir ellerinde. Apo bu koşullarda hangi kararı verebilir?” ifadelerini kullanmıştı.

AKP: Duruşu milli

Bayık böyle açıklamalar yaparken AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’ye yaptığı açıklamada teröristbaşı Öcalan’ı övmüş, HDP ve Kandil’e tepki göstermişti. Ensarioğlu, “Öcalan’ın duruşu daha milliydi. Orta Doğu’nun barışına ve Türkiye’nin bugünkü çözüm sürecine uygun yöntemler geliştirmesine katkı sunuyordu ancak PKK’nin duruşunu çok milli olarak görmüyorum” ifadelerini kullanmıştı.  Sürecin yeniden başlaması için hükümetin şartının “PKK’nın Türkiye’deki silahlı varlığına son vermesi” olduğunu söyleyen Ensarioğlu, “Biz Öcalan’ın etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz” diye konuşmuştu.