Sera gazı böyle artmaya devam ederse son beklediğimizden çok daha yakın

Sera gazı böyle artmaya devam ederse son beklediğimizden çok daha yakın
Sera etkisinin artması küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden oluyor. Konuyla ilgili konuşan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Halim Aytekin, "Sera gazlarındaki artış miktarı bu şekilde devam ederse yakın gelecekte biyolojik çeşitlilikte önemli kayıpların olması kaçınılmaz." ifadelerini kullandı.

DHA’da yer alan habere göre, küresel ısınmanın dünya adına olumsuz etkileri her geçen gün etkisini hissettirmeye devam ediyor. Doç. Dr. Halim Aytekin’e göre, bu olumsuz etkilerden biri olan sera gazındaki artış devam ederse biyolojik çeşitlilikte önemli kayıplar olacak.

Türkiye’nin deniz, göl ve tüm sucul ekosistemlerindeki canlı çeşitliliğini ve sorunlarını belirlemek için farklı üniversitelerdeki çeşitli bölümlerdeki 32 akademisyen 2 yıl boyunca sürecek analiz çalışmasına başladı.

Türkiye’de bulunan 25 havzanın en önemlilerinden olan Marmara havzasında çalışma başlatan uzman ekip, Riva, Bakırköy, Maltepe, Silivri, Küçükçekmece ve İznik gibi su ekosisteminin yoğun olduğu 94 noktadan numuneler alarak inceleme yaptı. 32 kişilik ekip içinde yer alan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Halim Aytekin, yapılan araştırma sonucu üzücü tablo ile karşılaştıklarını söyledi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HIZLA İLERLİYOR"

Doğada yaşanan su kaybının ciddi seviyeye ulaştığını belirten Aytekin, “İklim değişikliği tahmin edilenden daha hızlı ilerliyor. Bu konuda dünya genelinde yapılan çalışmaların sonuçları da maalesef bu düşünceyi destekler nitelikte. Atmosferik sera gazı emisyonları tahmin edilenden daha fazla şu anda. Gün geçtikçe de maalesef bu değer artıyor." dedi.  

"YAKIN GELECEKTE BÜYÜK KAYIPLAR KAÇINILMAZ"

Doç. Dr. Aytekin, su miktarındaki azalmaların diğer canlı çeşitliliğini de olumsuz etkilediğini ve ileride çok daha olumsuz sonuçların yaşanabileceğini dile getirerek, “Tabi bu dünyanın sorunu, emisyonların azaltılması tüm dünya ölçeğinde gerekli. Bu yalnızca ülkemizin tek başına yaparak yetişeceği bir konu değil. Mümkün olduğu kadar gereksiz su tüketimine yol açmamak. Sera gazlarındaki artış miktarı bu şekilde devam ederse çok yakın bir gelecekte biyolojik çeşitlilikte önemli kayıpların olması kaçınılmaz görünüyor." diye konuştu.