Silivri Depremi'nde erken uyarı sistemi neden devreye girmedi?

Silivri Depremi'nde erken uyarı sistemi neden devreye girmedi?
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, geçtiğimiz aylarda İstanbul’da meydana gelen depremlerde ‘Erken Uyarı Sistemi’nin neden devreye girmediğinin açıklanması gerektiğini belirtti.

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, 26 Eylül 2019 tarihinde Silivri merkezli 5.8 büyüklüğündeki depremin çok çabuk unutulduğunu belirtti. Gündoğdu, ayrıca geçtiğimiz aylarda yaşanan depremde yeterli değerlendirmelerin yapılmadığını ve ‘Erken Uyarı Sistemi’nin neden devreye girmediğinin açıklanmasının gerektiğini belirtti.

“SİNYAL SİSTEMİNDE ARIZA MI OLDU?”

Ülke olarak deprem gerçeğine hazırlıksız olduğumuzu kaydeden Gündoğdu, “Kandilli’nin aldığı erken uyarı anlamında sismograflar koydular. Bunlar güya sinyali 7-8 saniye alacak, erkenden elektrik, gazlar kesilecekti. Amaç buydu ama bir yerde bile elektrik kesilmedi. Başarısız bu sistem ama hiç kimse bunu soru haline getirmedi. Nerede kabahat var? Sinyali mi alamadılar, sinyal sisteminde arıza mı oldu? Ne olduysa; bir şeyler oldu. Erken uyarı verilmedi, verilemedi” ifadelerini kullandı.

Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul’daki ilçelerde Afet Koordinasyon Merkezleri’nin kaldırılmasının ise yanlış olduğunu belirtti.