Şimdi de başımıza bu çıktı: İnsanlar, bağışıklık sistemine göre ayrılacak

Şimdi de başımıza bu çıktı: İnsanlar, bağışıklık sistemine göre ayrılacak
Dünya genelinde hükümetler, vatandaşlarını Covid-19 geçirip geçirmediklerini anlamak için, antikor testlerinden geçiriyor.

Bazı ülkeler 'bağışıklık pasaportları' adını verdikleri bir uygulama başlattı ve diğerleri de bu yöntemi uygulayabilir.

Fikir, bu pasaportla Covid-19 geçirdiğinizi ve korona virüsü taşımadığınızı ya da virüsün bir kez daha size bulaşmayacağını belgelemek ve pasaport sahibinin kısıtlama önlemlerinden çıkışı için bir yol sağlamak.

Ama bu teori doğru mu? Ve diğerleri hala kısıtlamalar altında yaşarken, randevulaşabilen, istediği gibi seyahat edebilen bir antikor taşıyıcısı seçkinler sınıfı yaratabilir mi?

Pam Evans, İskoçya'nın Aberdeen kentinde yaşıyor. İnternetten flört etme alanındaki yeni bir gerçeklikle karşılaştı. BBC'ye konuşan Evans, kendisiyle ilgilenen bir adamın bir yaklaşımda bulunduğunu söyledi.  

"Hafta sonu bir adam bana yaklaştı. 'Geçen hafta Covid testi oldum, temiz olduğumu biliyorum. Buluşmalıyız' dedi. Derhal 'Hayır, kesinlikle olmaz' dedim. Hemen, anında ağzını bozmaya başladı." 

Pam'in talibi, negatif korona virüs testinden faydalanıp, kısıtlama kurallarını ihlal ederek, ziyarette bulunmak için bir neden olarak kullanmaya çalışıyordu.

Bu da, Covid-19 geçirmiş olduklarına dair bir sertifika alanların, bunu nasıl toplumda ayrıcalıklı bir konumda kullanacaklarını göstermesi açısından bir işaret olabilir mi?

New York'ta da insanla, antikor testlerini kullanıyor. Bu şekilde, kendileriyle randevuların güvenli olduğunu sergilemek için, hastalığa maruz kalıp, iyileştiklerini göstermeye çalışıyorlar.

Antikor testlerinin fotoğraflarını çekip, bir tür "Covid bağışıklığı pasaportu' olarak kullanıyorlar. 

Teoriye göre, antikor geliştirmişseniz, hastalığı yeniden geçirmeyeceksiniz.

Randevulaşma bir yana, kimlerin işe dönmesinin ya da uçaklara binmesinin güvenli olduğuna karar verebilirsek ne olur? Bu kişiler için Covid-19 kısıtlamaları sona ermiş olabilir. 

BAĞIŞIKLIK PASAPORTU NE DEMEK?

Bağışıklık pasaportu, Covid-19 geçirdiğinizi teyit eden bir sertifika. Normalde giremeyeceğiniz yerlere girmeniz için kullanılabilir.

Bir sertifika alabilmeniz için, virüse maruz kalınca vücudun ürettiği antikorları tespit etmek için yapılan testlerin pozitif çıkması gerekiyor. 

Estonya bir "bağışıklık pasaportu" sistemi kuruyor ve Şili de aynı prensipler üzerine kurulu bir "salıverilme sertifikası" planlıyor.

TransferWise adlı para transferi şirketinin kurucularından Tavvet Hinrikus, Estonya'da telefon uygulamasına dayanan öncü sistemin geliştirilmesine yardımcı olan isimlerden.

BBC'ye konuşan Hinrikus "Bunu kullanmamızın uygun olacağı alanlar var... yaşlılarımıza kim bakacak; gidip, anne ve babamı görebilir miyim gibi" diyor.

"Bağışıklık konsepti varsa, bence bağışıklık kazanan insanlar, yaşlıların bakımı ve ön safta çalışmak için sertifika alabilirler."

Antikor ve potansiyel olarak bağışıklık durumunu göstermek için geliştirilen başka uygulamalar da var.

Bir örnek onfido. Fotoğraflı bir kimliği, kullanıcının biyometrik bilgileriyle eşlemek için yapay zekayı kullanıyor.

Bu, antikor durumu teyit edilen uygulamanın kullanıcılarına çok sayıda ayrıcalık verebilir.

Uygulamanın kurucularından Husayn Kasai BBC'ye yaptığı açıklamada " dedi ve ekledi:

"Öncelikle sosyal mesafenin bir seçenek olmadığı spa ya da spor salonu gibi hizmetlere erişmek isteyen konuklar için." 

SEÇKİN SINIF MI YARATILACAK

Ancak antikor testlerinin kötü bir yanı olabilir mi, Covid bağışıklığı bulunan, potansiyel bir seçkinler tabakası gibi.

İstediğini yapabilen bağışıklığa sahip insanlar ve evlerinde kapalı kalan ya da sosyal mesafeyle kısıtlanan insanlardan oluşan iki katmanlı bir toplum.

University College London'dan (UCL) Sağlık, Psikoloji ve Davranış Bilimi Profesörü Robert West, bağışıklık pasaportu olanların istedikleri yerde çalışabildiği, antikoru olmayanların ise iş bulamadığı "bölünmüş bir toplumdan" korkuyor.

West "Bir tür sertifika alabilirseniz, bu sertifikayı alamayanların açamayacağı kapıları açabileceğiniz bir durum düşünün" diyor.

"Çok katmanlı bir toplum yaratabilir ve ayrımcılık ile eşitsizlik düzeylerini artırabilir."

West aynı zamanda, bağışıklık anlayışının tümden pek de sağlam olmayan temellere oturuyor olabileceğini söylüyor.

Sağlam bilimsel kanıtlara dayalı olmaz. Kendinizin virüse bağışık olup olmadığınızı ya da virüsü diğer insanlara geçirecek bir durumda olup olmadığınız ihtimaline dayanıyor.

Profesör West, yakın tarihli antikor sertifikalarına sahip insanların sağlık sektöründe tehdit altındaki insanlarla birlikte çalışabileceği, ya da şirketlerin çalışanlarının bağışıklık pasaportlarını diğer şirketlerle rekabette kullanabilecekleri bir noktaya gelinebileceğini söylüyor.

Ancak antikorların, bir insanın Covid-19 bulaştırıp bulaştırmayacağı konusunda yeterli kanıt bulunmadığına inanıyor ve hükümetlerin antikor testlerine büyük kaynaklar ayırdığından kaygılı.