Sıtma hastalığını taşıyan sivri sinekler böcek ilacına dirençli

Sıtma hastalığını taşıyan sivri sinekler böcek ilacına dirençli
Dünya'da özellikle Afrika olmak üzere diğer birçok noktayı etkisi altına alan sıtma hastalığını taşıyan sivri sineklerde direnç mekanizması keşfedildi.

Sıtma hastalığı özellikle Afrika’nın batısını oldukça olumsuz etkiliyor. Uzmanlar ise bu hastalığın yayılma hızının önüne geçmek için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor.

Bir virüsün kökünü kökten kurutmak oldukça zahmetli bir iştir. Araştırmacılar, virüsün nasıl yayıldığını tamamen anlamak için enfeksiyonların genel anlamda sorumlusu olan böcekler üzerinde yoğunlaşıyor. Bu böcekler arasındaki en büyük suçlumuz ise elbette sivri sinekler.

SITMAYA DİRENÇ SAĞLAYAN PROTEİN

Nature dergisinde paylaşılan araştırma, Batı Afrika’da sıtmayı taşıyan iki tür sivri sineğin bacağında bulunan bir proteine odaklanmış. Araştırmacılar tarafından keşfedilen protein, böcek ilaçlarına dayanıklıydı. Yani sivri sinekler, sıtma hastalığından korunmak için kullanılan böcek öldürücü tedavi yatak filesine zarar görmeden inebiliyorlar.

Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, bu çalışmadan dolaylı olarak başka bir sonuca daha ulaştı. Araştırmacılar yapılan bu keşfin, böcek öldürücü ilaçlarla kaplanmış yatak filelerinin neden düşünüldüğü kadar etkili olmadığının açıklaması olabileceğini söyledi.