Sosyal medyanın sebep olduğu yeni hastalık türü: Sıfır beden olma arzusu. Manken hastalığı nedir?

Sosyal medyanın sebep olduğu yeni hastalık türü: Sıfır beden olma arzusu. Manken hastalığı nedir?
Sosyal medya kullanıcıları İnstagram, Facebook ya da farklı platformlarda sürekli olarak sıfır beden kadınları görür. Vücutlarının onlar kadar fit olmasını ister ancak herkesin metabolizmasının farklı olduğu ve aynı şartlara sahip olmadığını bilir. Görüntülerin çoğunun photoshop olması da ihtimaller arasındayken neden sıfır beden gibi görünmek isteriz?

Sosyal medyada özellikle kadınlara "ne kadar zayıfsan o kadar güzelsin" algısı dayatılmış durumda. İnstagram gibi görsellik üzerine kurulu sosyal medya mecralarında kadınların hep sıfır bedenmiş gibi duruyor olması kişilerde psikolojik olarak "zayıf olmam gerekiyor" algısını oluşturuyor. Çoğu kadın sosyal medya fenomenleri paylaştıkları fotoğraflarda gerek filtrelerle gerekse photoshoptaki dokunuşlarla bu görüntüye sahip olduklarını açıklayıp samimi itiraflarda bulunsalar da durum değişmiyor. Kadınlar ölene kadar zayıf kalmak istedikleri için ya yediklerini kusuyor ya da hiç yemek yememeyi tercih ediyor.

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; Bu durumun tıpta farklı isimleri var: Aşırı zayıflık hastalığı, manken hastalığı, anoreksiya nervoza ya da anoreksi... Bu hastalık en genel tanımıyla vücut ağırlığındaki anormal ve ileri derecedeki zayıflıktır.

1689 yılında İngiliz Doktor Richard Monton tarafından dile getirilen ve bilimsel olarak 1873 yılında Sir William Withey Gull tarafından kaleme alınan hastalık; Yunanca Anorexia kelimesinden türemiştir. Olumsuzluk anlamına gelen “an” ve iştah anlamına gelen “orexia” kelimelerinden meydana gelen kelime, bugün ülkemizde genellikle “manken hastalığı” olarak ifade ediliyor.

Manken hastalığının altında yatan temel sebep; kilo almanın yarattığı korkudur. Manken hastalığına sahip bireyler; öncelikle, aç bile olsalar aç olduklarını kabul etmezler ve sürekli olarak açlığı inkâr ederler. . Aynaya baktıklarında kendilerini her daim kilolu görürler. Bu durum zamanla yetersiz ve düzensiz beslenmeyi beraberinde getirir ve kalp ritim bozukluğu, sodyum – potasyum – kalsiyum dengesizliği, anemi, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, düşük kan potasyumu, asabiyet, cinsel sorunlar, uyku problemleri, hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği, çeşitli regl problemleri, kas ve kemik kaybı sıklıkla görülen sonuçları doğurur. Hatta bazen ölümle bile sonuçlanabilir. 

Bu hastalık 12-25 yaş aralığındaki kadınlarda, asosyal olarak tanımlanan bireylerde, ilgisiz bir çocukluk yaşamış yetişkinlerde ve başta cinsel istismar olmak üzere çeşitli travmalara maruz kalmış kişilerde daha çok görülür.

Tanımış kişilerden şu isimler de bu hastalığa yakalanmışlardır:

Rachel Zoe, Nicole Richie, Denise Richards, Taylor Swift, Demi Lovato, Galler Prensesi Diana, Selin Toktay, Kesha, Lady Gaga, İrem Derici, Jessica Alba, Kate Winslet, Nicole Scherzinger ve Victoria Beckham manken hastalığı bilinen ünlülerden sadece birkaçı. Bu listeye ünlü olarak ekleyebileceğimiz nadir erkek isimlerden biri ise Zayn Malik.

İlgili Haberler