Söylediği her şey doğru çıkan profesörden 7’lik deprem uyarısı: Şener Üşümezsoy, sarsıntının anlamını tek tek anlattı

Söylediği her şey doğru çıkan profesörden 7’lik deprem uyarısı: Şener Üşümezsoy, sarsıntının anlamını tek tek anlattı
Ünlü Deprem Profesörü Şener Üşümezsoy, Bingöl’de meydana gelen 5.7 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Son dakika alınan bilgilere göre Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından en büyüklüğü 4,6 ve 4,7 olan çok sayıda artçı sarsıntı yaşanırken Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşanan depremi değerlendirdi.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un açıklamalarının tamamı şu şekilde:

Daha önce Erzincan’ın doğusunda Yedisu segmenti ve Sivrice Hazar Gölü’ndeki  fay hattı risklidir demiştim. Sivrice’deki deprem bu fayda oldu. Bu bahsettiğimiz Yedisu segmenti Erzincan’ın doğusu ile Karlıova arasındaki fay hattıdır. Bu fay hattı batıda Erzincan depremiyle stresini boşaltmış ve doğuda ise Varto depremiyle stresini boşaltmıştır. Güneye doğru gelen Bingöl fayı da keza 1971’de stresini boşaltmıştır. Onun batısında Palu, Sivrice ve Pütürge’deki depremler olmuştur ve bu devam eden bir süreçtir.

maxresdefault-013.jpg

72d8f6f7-4e98-4f12-bbf6-7c56c0733b3d-1.jpg

Buradaki 5.7’lik ve 5.9’luk deprem yanıltımlı bir depremdir. Kuzey Anadolu Fayı’nın Erzincan bölümünün doğuya doğru giden bir kesimindeki fay hattıdır. Bu potansiyel olarak 7’ye yakın bir deprem büyüklüğüne sahiptir. Diğer taraftan ise Varto 1966’da olmuştur o da 7’ye yakın bir depremdir.

Güneydeki ise yani Karlıova-Bingöl arasındaki kesim ise yine yanıltımlı bir depremdir ama sol yönlüdür. Bu depremde Kuzey Anadolu Fayı’nın bu segmenti üzerinde Karlıova ile Erzincan arasındaki bölümde olan riski taşımaktadır. Burada da bu en büyük potansiyel 7’lik deprem söz konusudur. Ama bu 5.9’luk deprem üç fayın kesişme noktasındadır. Bunun Erzincan’a doğru ilerlemesini beklememiz gerekmektedir.

a0bc588a-8d78-4a14-8c54-3b00a432929b-1.jpg

Prof. Dr. Üşümezsoy, ayrıca, son haritada dikkat edilmesi gereken Erzincan’ın doğusundaki Yedisu segmenti Karlıova’ya kadar geldiğine dikkat çekti. Üşümezsoy, Yedisu segmenti Karlıova'nın doğusunda Varto, güneyinde Bingöl ve Doğu Anadolu Fayı’nın Palu-Pütürge arasındaki kesimlerde olan depremlerin ana fay hattı yer aldığına dikkat çekti.

1d32bc50-2a59-42e0-996c-e3d860c45bbd-1.jpg