Stresi çivi gibi söküp atan müthiş besinler

Stresi çivi gibi söküp atan müthiş besinler
Uzmanlar, bazı besinlerin stresi azalttığını belirtiyor. İşte uzmanlar tarafından stresini düşürmek isteyenler için önerilen müthiş besinlerin listesi...

Beslenme uzmanları, insanlarda özellikle son dönemde artan stresi önlemek için bazı besinlerin iyi geldiğini belirtiyor.  Yediğimiz yiyeceklerle stresi kontrol altına almak, vücuttaki iltihaplanmayla beraber yüksek kan şekeri, iştah artışı ve kilo alımına yol açabilen kortizol hormonunun dengelenmesine yardımcı olabilir.

İşte huzurlu bir dönem geçirmenize yardımcı olacak bazı yemek önerileri ;

Yağlı Balıklar

Somon, alabalık ve uskumrunun yanı sıra hamsi, sardalya ve ringa balığını deneyin. Bu besinler, beyin sağlığında önemli bir rol oynayan DHA (dokosaheksaenoik asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit) olarak bilinen zengin bir stres giderici omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Artan omega-3 yağ asitleri, vücudumuzun stresle nasıl başa çıkacağını düzenlemeye yardımcı olabilir. Stres vücuttaki iltihabı artırabilir, bu nedenle daha fazla omega-3 tüketerek iltihabı azaltabilirsek, potansiyel olarak kortizol seviyelerini de düşürebiliriz, bu da sağlığı ve zindeliği iyileştirebilir.

Deniz Kabukluları

Midye ve istiridye, düşük anksiyete ile bağlantılı diyetlerde öne çıkan besinler olan omega-3'e ek olarak B12 vitamini bakımından zengindir. Aslında, B12 vitamini de dahil olmak üzere B vitaminleri, sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur ve aşırı stres, vücudun bu B vitaminlerine olan gereksiniminde hafif bir artışa neden olabilir. B vitamini eksiklikleri, sinirlilik, uyuşukluk ve depresyon gibi stresle ilişkili semptomların gelişme riskini artırabilir.

Dengeli  C Vitamini 

Kırmızı ve yeşil biber, portakal, greyfurt ve kivi gibi yiyecekler, yüksek dozlarda antidepresan etkilere sahip olan ve ruh halini iyileştiren ve stresle ilgili rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olabilecek C vitamini açısından zengindir. Diğer araştırmalar, C vitamininin lise öğrencileri arasında Anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Sağlıklı Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, ruh halimizi etkilemenin anahtarı olan beyindeki serotonin üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Serotoninin sakinleştirici etkisi vardır. Ayrıca uyku ve rahatlamayı destekler. Aslında, araştırmalara göre düşük beyin serotonin seviyeleri, psikososyal strese karşı savunmasızlığın artmasına neden olabilir. Triptofan, beyinde serotonin üretimi için gerekli olan bir amino asittir. Kepekli tahıllar ve sebzeler de dahil olmak üzere kompleks karbonhidratlar, triptofanı beyinde daha erişilebilir hale getirdikleri için serotonin düzeylerini yükseltmeye yardımcı olabilir.

Fermente Gıdalar

Yoğurt, kefir ve turşu gibi fermente gıdalar, stresi ve kortizol seviyelerini azaltma yeteneğine sahip probiyotikler olarak bilinen dost bakteriler içerir. Aslında, probiyotikler içeren randomize kontrollü çalışmalar, bağırsak mikrobiyotası ile strese tepki verme arasında nedensel bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Çay Kahve 

Yeşil ve siyah çaylar, stresi azaltmaya ve sakin duyguları teşvik etmeye yardımcı olan bir amino asit olan theanine açısından zengindir. Bu çaylar aynı zamanda vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilecek ve hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından da zengindir. Özellikle siyah çay, stresin toparlanması ve kortizol seviyelerinin düşmesindeki rolü nedeniyle incelenmiştir.