Suriyeliler için meslek edindirme kursu açıldı

Suriyeliler için meslek edindirme kursu açıldı
Manisa’da Suriyeli sığınmacıların meslek sahibi olması için meslek edindirme kursları açıldı. Açılan kursta Bebek giysileri dikimi, kuaförlük ve makyaj, bilgisayar operatörlüğü ve takı yapımı branşları yer alıyor.

Manisa’da Suriyeli sığınmacıların mesleki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla bebek giysileri dikimi, kuaförlük ve makyaj, bilgisayar operatörlüğü ve takı yapımı kursları açıldı.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu (GIZ) , Suriyeli sığınmacılar ve Türk vatandaşların mesleki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla 'İş Karşılığı Ücret' Projesi (Cash for Work) hazırladı. Bunun için Manisa'da dört meslek edindirme kursu açıldı. Bebek giysileri dikimi, kuaförlük ve makyaj, bilgisayar operatörlüğü ve takı yapımı kurslarına toplam 100 kursiyer katıldı. Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi'nde açılan kursa Suriyeli sığınmacıların yanı sıra sosyal yardımlaşma vakıflarından geliri olmadığını gösteren belgelerini getiren Türk vatandaşları da ilgi gösterdi. Yaklaşık 4 ay sürecek olan kurslar sırasında her bireye katıldığı her ay başına 1000'er lira maaş bağlanırken, kursiyerler sertifika ile meslek sahibi olacak.

Manisa Berberler ve Kuaförler Odası, Manisa İŞKUR Müdürlüğü ve Şehzadeler Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde proje kapsamında istihdam konusunda da görüşmeler yapıldı. Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu'nun desteğiyle, kurslarda Manisa il genelinde toplam 36 öğretmene istihdam sağlandı.

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Kurum Müdürü Orhan Çelik, "Bu kurslarımıza sığınmacılar ve herhangi bir yerden geliri olmayan vatandaşlarımız katılmakta. Kurslara Türk vatandaşlarından katılma oranı yüzde 25 civarında. Kurslarımızın bu üçüncü fazında, bebek giyim eğitiminde kursiyerlerimiz tarafından üretilen kıyafetleri kurslarımıza katılan sığınmacı ailelerin çocuklarına hediye edeceğiz. Bu amacına ulaşan bir proje oldu" dedi. Giyim Üretim Teknolojisi Öğretmeni Muazzez Koç, "Bebek giysisi dikimi kursunda, katılımcılara ilk olarak makine kullanmayı öğretiyoruz. Daha sonra sonra bebek giyimi kalıplarıyla bebek kıyafetleri diktiriyoruz. Buradaki arkadaşlarımız gerçekten çok başarılı. Ortaya çok güzel işler çıkıyor" diye konuştu.

İlgili Haberler