Suudi Arabistan'dan skandal namaz kararı

Suudi Arabistan'dan skandal namaz kararı
Suudi Arabistan yönetimi, Ramazan ayında ülkedeki camilerde kılınan namazların televizyonlarda canlı yayınlanmasına yönelik uzun süredir devam eden uygulamaya yasak getirdi.

Milli Gazete''nin haberine göre, Suudi Arabistan İslam İşleri Bakanlığı''ndan yapılan açıklamada, camilerin fotoğraf ve videolarının çekilmemesi ve namazların televizyonda canlı yayınlanmaması talimatı verildi. Açıklamada söz konusu uygulamanın Mekke ve Medine''deki namazları da kapsayıp kapsamayacağına ilişkin herhangi bir bilgilendirme yapılmadı.

GEREKÇESİ AÇIKLANMADAN YASAKLANDI

Suudi Arabistan''da Veliaht Prens Muhammed bin Selman öncülüğünde daha önce de benzeri kararlar alınmıştı. Bin Selman, İslam dinini Suudi Arabistan kimliğinden kaldıracak uygulamalara imza atmakla öne çıkıyor. Suudi makamları bundan önce de benzeri yasaklar koymuş, yasaklara verilen tepkileri ölçerek, çeşitli düzenlemelerle yasaklara yönelik itirazları hafifletmeye çalışmıştı.

Namazların canlı yayınlanmasına yönelik yasağa tepkinin artması halinde, yasak kapsamından Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi''nin istisna edilebileceği belirtiliyor.

RAMAZAN AYINA ÖZEL KARARLAR

Alınan karar, Ramazan ayı öncesinde bakanlık tarafından yayınlanan bir dizi yönergenin parçası olarak devreye girdi. Bakanlık, iftar projeleri düzenlemeyi planlayan kuruluşların, onay için başvuruda bulunmaları ve bakanlıktan izin almaları gerektiğini açıkladı. 

Ayrıca Ramazan ayında camilerde ibadet edenlere iftar yemeği dağıtan sivil toplum kuruluşlarının ilgili camilerin imamlarıyla koordineli çalışması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, iftar programları dışında, Davet (vaaz) programları düzenlemeyi planlayan kuruluşların ruhsat başvurusunda bulunmaları gerektiğinin de altı çizildi.