Taliban’dan çok konuşulacak yeni hamle. ABD ve Türkiye’nin planlarını kullanıyor

Taliban’dan çok konuşulacak yeni hamle. ABD ve Türkiye’nin planlarını kullanıyor
Afganistan’da Taliban çok tartışılacak yeni bir hamleye imza atıyor. Taliban yönetimi ülkede geniş çaplı bir kamera gözlem ağı oluşturduklarını duyurdu. Taliban, söz konusu hamle için ABD ve Türkiye’nin planlarını kullanıyor.

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Taliban'ın Afgan şehirleri için geniş çaplı bir kamera gözetim ağı oluşturduklarını duyurdu. Sözcü, ağın, ABD'nin 2021'de çekilmeden önce hazırladığı bir planın yeniden tasarlanmasına dayandığını ve ayrıca Çinli telekom ekipman üreticisi Huawei ile de potansiyel iş birliği konusunda görüştüklerini söyledi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Mateen Kani, Reuters'e yaptığı açıklamada, Kabil ve diğer yerlerdeki "önemli noktalara" odaklanmayı içerecek olan toplu kamera uygulamasının, tam olarak uygulanması 4 yıl sürecek olan yeni bir güvenlik stratejisinin parçası olduğunu bildirdi.

İKİ GÜVENLİK HARİTASINDAN BİRİ ABD'DEN, DİĞERİ TÜRKİYE'DEN

Kani, "Şu anda güvenlik uzmanları tarafından tamamlanan ve uygulanması çok zaman alacak olan bir Kabil güvenlik haritası üzerinde çalışıyoruz. Elimizde hali hazırda iki harita var, biri önceki hükümet için ABD tarafından, ikincisi ise Türkiye tarafından yapıldı" dedi. Ancak sözcü, Türkiye'nin planının ne zaman yapıldığına dair ayrıntı vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Washington'un Taliban'la "ortaklık" yapmadığını ve "Taliban'a teröristlere güvenli bir sığınak sağlamamanın kendi sorumlulukları olduğunu açıkça belirttiklerini" söyledi.

ÇİN: AFGANİSTAN'DAKİ BARIŞ VE YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ

Kani, Taliban'ın ağustosta Huawei ile potansiyel ağ hakkında "basit bir sohbet" yaptığını, ancak herhangi bir sözleşme veya kesin planlara ulaşılmadığını dile getirdi.

Bloomberg News, ağustosta Huawei'nin Taliban ile bir gözetleme sistemi kurma sözleşmesi konusunda "sözlü anlaşmaya" vardığını, görüşmelere aşina bir kişiye dayandırarak bildirmişti. Huawei, bu ay Reuters'a yaptığı açıklamada toplantı sırasında "herhangi bir planın görüşülmediğini" söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise görüşmelerden haberdar olmadığını belirterek "Çin her zaman Afganistan'daki barış ve yeniden yapılanma sürecini desteklemiş ve Çinli işletmelerin ilgili pratik iş birliğini yürütmelerini desteklemiştir" açıklamasında bulundu.

Taliban'a göre Kabil ve diğer şehirlerde merkezi kontrol noktasından izlenen 62 binden fazla kamera var. Güvenlik için büyük ölçüde Batı liderliğindeki uluslararası güçlere bel bağlayan eski hükümete göre Kabil'in kamera sistemindeki son büyük güncelleme 2008'de yapıldı.

NATO liderliğindeki uluslararası güçler Ocak 2021'de kademeli olarak çekilirken, dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Amrullah Salih, hükümetinin Kabil'in kamera gözetim sisteminde büyük bir güncelleme yapacağını ve 100 milyon dolarlık planın NATO koalisyonu tarafından desteklendiğini söylemişti.

HAK SAVUNUCULARI TEPKİLİ

Hak savunucuları ve rejim karşıtları, artan gözetimin sivil toplum üyelerini ve protestocuları hedef alabileceğinden endişe ediyor.

Taliban tutuklamaları nadiren doğrulasa da Gazetecileri Koruma Komitesi, yönetimin ele geçirilmesinden bu yana en az 64 gazetecinin gözaltına alındığını söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü'nden Matt Mahmudi, "'Ulusal güvenlik' kisvesi altında kitlesel bir gözetleme sistemi uygulamak, Taliban'ın temel hakları ihlal eden acımasız politikalarını sürdürmesi için bir şablon oluşturuyor" dedi.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE EKONOMİK DARALMA, PLANI SEKTEYE UĞRATABİLİR

Reuters'ın haberine göre; güvenlik analistleri, planın pratik zorluklarla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Afganistan'da günlük elektrik kesintileri, merkezi şebekeye bağlı kameraların düzenli yayınlar sağlamasının pek mümkün olmadığı anlamına geliyor. Devlete ait elektrik sağlayıcısına göre Afganların sadece yüzde 40'ının elektriğe erişimi var.

Taliban ayrıca büyük bir ekonomik daralma nedeniyle ve geri çekilme sonrası birçok yardımın geri çekilmesinin ardından finansman bulmak zorunda.

Taliban yönetimi 2022'de yıllık 2 milyar doların üzerinde bir bütçeye sahip olduğunu ve bunun en büyük bileşeninin savunma harcamaları olduğunu açıklamıştı.

İlgili Haberler