Tarihte bugün 14 Aralık

Tarihte bugün 14 Aralık
Tarihte bugün 14 Aralık. Geçmişte bugünde neler olduğunu sizler için derledik. Keyifli okumalar…

1503- Fransız astrolog ve fizikçi Nostradamus (Michel de Nostredame) doğdu.

1799- ABD''nin kurucusu ve ilk başkanı George Washington öldü.

1900- Bilim adamı Max Planck, kuantum teorisini Berlin Fizik Birliğinde sundu.

1911- Güney kutbunu keşfetmek için bir yıl boyunca hazırlıklar yapan Norveçli kaşif Ronald Amundsen, bu bölgeye ulaştı.

1939- Sovyetler Birliği, Milletler Cemiyeti üyeliğinden çıkarıldı.

1967- Yunanistan Kralı Konstantin''in cuntaya karşı darbe girişimi başarısız oldu. Albaylar Cuntası iktidarı sürdü. Kral, ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

1981- İsrail, Suriye''nin kontrolündeki Golan Tepeleri''ni ilhak etti. İsrail Parlamentosu, Golan Tepeleri''nin ilhakını bir günde onayladı.

1989- Şili''de ilk demokratik seçimler yapıldı.

1995- Bosna''da barış için anlaşmaya varıldı.

2002- Çankırı''da Vali Ayhan Çevik''e bombalı saldırıya karışmaktan aranan terör örgütü TKP-ML-TİKKO üyesi Selma Korkut, Sivas''ta emniyet güçlerine teslim oldu.

2003- Bestekar udi İrfan Özbakır öldü.

2003- Devrik Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, doğum yeri Tikrit''e 20 kilometre uzaklıktaki El Dor kasabasında bir sığınakta ABD birliklerince yakalandı.

2005- Kuş gribi vakalarının ardından 14 Ekim''de yasaklanan kanatlı yaban hayvanlarının avı serbest bırakıldı.

2008- Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi, Irak''a sürpriz ziyarette bulunan ABD Başkanı George W. Bush''a, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile düzenlediği basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlattı.

2012- ABD''nin Connecticut eyaletindeki Newtown kentinde, 20 yaşındaki Adam Lanza, annesini öldürdükten sonra Sandy Hook İlkokulunu bastı, 20''si çocuk 26 kişiyi katletti.

2013- 27 Mayıs darbesi döneminde Demokrat Partililerin yargılandığı Yassıada''nın adı, "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" olarak değiştirildi.

2015- Filipinler''i etkisi altına alan, "Nona" olarak da bilinen "Melor" tayfunu nedeniyle yaklaşık 725 bin kişinin tahliye edildiği bildirildi.

2015- Uzun yıllar Sarıyer, Trabzonspor, Fenerbahçe ve Karabükspor formalarını giyen eski futbolcu Eyüp Odabaşı hayatını kaybetti.

2017- TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP ve MHP gruplarının imza koyduğu bildiriyle tüm devletler, Doğu Kudüs''ü Bağımsız Filistin Devleti''nin başkenti olarak tanımaya davet edildi.

2018- ABD Temsilciler Meclisi, Myanmar Ordusu tarafından Arakanlı Müslümanlara yapılan saldırıları "soykırım" olarak tanıyan yasa tasarısını kabul etti.

2019- TBMM''nin, ABD Senatosunun "Ermeni kararı"nın kınanması, reddedilmesi ve yok hükmünde sayılmasına dair kararı, Resmi Gazete''de yayımlandı.

2021- Dünyada nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan leopar, Doğu Anadolu''da görüntülendi.