Teknoloji dünyasından Rusya'ya büyük yaptırım

Teknoloji dünyasından Rusya'ya büyük yaptırım
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması nedeniyle teknoloji dünyasından da yaptırımlar gelmeye başladı. Teknoloji dünyasının devleri Google, Apple, Meta, Youtube ve Twitter'dan dev yaptırımlar geldi. Facebook’un güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher "Artık Rus devlet medyasının dünyanın herhangi bir yerinde platformumuzda reklam yayınlamasını veya para kazanmasını yasaklıyoruz." dedi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Rusya‘nın saldırılarına karşı dünyanın geri kalanı tepkilerini ambargo ile gösteriyor. ABD, AB ve İngiltere tarafından uygulanan ambargoya özel şirketler de destek veriyor.

YOUTUBE’DA RUS KANALLARININ PARA KAZANMA ÖZELLİĞİ DURDURULDU

Google’ın da çatı şirketi olan ABD''li Alphabet, Rusya medyasının YouTube''dan gelir elde etmesini askıya aldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan şirket, “Ukrayna‘daki olağanüstü koşullar ışığında, bazı Rus kanallarının YouTube‘daki para kazanma özelliğini duraklatıyoruz.” dedi. Söz konusu kanalların başında ise ülkenin en büyük televizyon kanallarından biri olan Russia Today (RT) geliyor.

GOOGLE RUS MEDYASININ PARA KAZANMA ÖZELLİĞİNİ ASKIYA ALDI

Youtube''dan sonra Google da devlet tarafından finanse edilen Rus medyasının kendi platformu üzerinden para kazanmasını askıya aldı.

META RUS MEDYASININ PARA KAZANMASINI YASAKLADI

Facebook’un ana şirketi olan Meta, Rusya devlet medyasına platformda çeşitli yasaklama getirdi. Facebook’un güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher, Twitter’dan yaptığı paylaşımla yasağı duyurdu. Gleicher Twitter’da yapmış olduğu paylaşımda, “Artık Rus devlet medyasının dünyanın herhangi bir yerinde platformumuzda reklam yayınlamasını veya para kazanmasını yasaklıyoruz. Ayrıca ek Rus devlet medyasına etiketler uygulamaya devam ediyoruz. Bu değişiklikler halihazırda uygulanmaya başlandı ve hafta sonuna kadar devam edecek.” dedi. Ek olarak platformlarında korumak için attığı adımları paylaşmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

DİJİTAL CÜZDANLAR YASAKLANDI

Apple Pay, Google Pay ve bilimum dijital cüzdanların Rusya’da kullanılması yasaklandı. Rusya’nın en büyük 5 bankasının uluslararası işleri, bu kısıtlamalar nedeniyle sekteye uğradı. Business Insider’ın haberine göre Rusya Merkez Bankası, şu anda dövizle işlem yapamıyor. Bu 5 Rus bankası ise şunlar: VTB Group, Sovcombank, Novikombank, Promsvyazbank, Otkritkie. İlgili Rus bankalarının müşterileri, yurt dışına çıktıklarında kartlarını ve Apple Pay, Google Pay gibi sanal cüzdanlarını kullanamayacaklar.

TWITTER REKLAMLARI DURDURDU

Twitter, Ukrayna''daki saldırılarla ilişkili riskleri en aza indirmek için Ukrayna ve Rusya''daki reklamları geçici olarak durdurdu. Twitter ayrıca, kötüye kullanım amaçlı içeriğin yayılmasını azaltmak için kullanıcıların takip etmedikleri hesaplardan gelen tweet’leri ortaya çıkaran öneriler özelliğini de geçici olarak durdurduğunu söyledi. Twitter, bu önlemlerin ne kadar süreyle uygulanacağını belirtmedi, ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt vermek için devam eden çalışmalarının bir parçası olduğunu söyledi. Twitter ayrıca yüksek profilli hesapları bilgisayar korsanlarından korumak için çalıştığına da dikkat çekti. Yapılan açıklamada; “Gazeteciler, aktivistler ve hükümet yetkilileri dahil olmak üzere savunmasız yüksek profilli hesapları, hesabın devaralınması veya manipülasyon girişimlerini azaltmak için aktif olarak izliyoruz” dedi.

 

İlgili Haberler