Thunderbolt 5 standardı 80Gbps hızlara ulaşabilir

Thunderbolt 5 standardı 80Gbps hızlara ulaşabilir
Thunderbolt 5 standardı ile veri aktarım hızları 80Gbps seviyesine kadar ulaşabiliyor. Intel ilk prototip yongaları geliştirdi ancak yakın bir tarihte çıkması beklenmiyor. Thunderbolt 5 ile her şey baştan aşağı değişiyor.

Geçtiğimiz yıl Thunderbolt 4 teknolojisini kullanıma sunan Intel veri aktarım hızlarını değiştirmezken verimlilik ve daha fazla ekran çıkışı gibi avantajlara odaklanmıştı. Thunderbolt 5 ile her şey baştan aşağı değişiyor

THUNDERBOLT 5 NELER SUNUYOR
Donanım Haber''de yer alan habere göre, 40Gbps hızlara ulaşan Thunderbolt 3 teknolojisi bilindiği üzere USB 4.0 teknolojisine temel olmuştu. Sonrasında aynı hızları sunan ancak daha verimli Thunderbolt 4 teknolojisi kullanıma sunulmuştu. 

Kaynaklara göre Thunderbolt 5 için çalışmalar başladı. Intel yöneticilerinden birinin paylaşıp daha sonra sildiği İsrail Ar-Ge ekibi tarafından geliştiriliyor. 80G PHY Technology isimlendirmesi kullanılan Thunderbolt 5 teknolojisi 80Gbps veri aktarım hızlarına ulaşabiliyor. 

Mevcut teknolojiyi ikiye katlayan Thunderbolt 5 standardında PAM-3 Pulse Amplitude Modulation teknolojisi kullanılıyor ve döngü başına yüzde 50 daha fazla bit göndererek veri aktarım hızlarını arttırıyor. 

Intel’in geliştirdiği prototipin TSMC tarafından 6nm sürecinde üretildiği ifade ediliyor. Aktarım teknolojileri konusunda oldukça önemli bir gelişme sayılabilecek Thunderbolt 5 için uzun bir süre beklememiz gerekecek.