Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklandı. Türkiye'den tek üniversite yer aldı

Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklandı. Türkiye'den tek üniversite yer aldı
Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler, hukuk ve eğitim alanlarında 2022 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. Türkiye'den tek bir üniversite ilk 500'e girdi. Hukuk alanında ise sıralamada Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı.

Hukuk alanında tek bir okul bile yok

Dünya''dan Selenay Yağcı''nın haberine göre; Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), 2022 yılı alanlara göre sıraladığı üniversiteler arasında ilk 500''e Türkiye''den sadece Çankaya Üniversitesi girdi.

HUKUK ALANINDA TÜRKİYE''DEN ÜNİVERSİTE YOK

İktisadi ve idari bilimler alanında listeye 201-250 bandından ilk kez giren Koç Üniversitesi, sosyal bilimler alanında da 201-250 bandında yer alarak en başarılı Türk üniversitesi oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise eğitim bilimleri alanında ilk sırada yer alan Türk üniversitesi olarak geçen yıl bulunduğu 93’üncü sıradan gerileyerek 101-125 bandına geçti. Hukuk alanında ise sıralamada Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı.

KOÇ VE SABANCI 600''DE

THE''nin 2022 yılına ilişkin sıralamasında, Koç ve Sabancı Üniversiteleri ise ilk 600''de yer aldı. Sıralamada ilk 800''e giren üniversiteler, Bilkent ve Hacettepe üniversiteleri ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi oldu. 2021''deki sıralamada ise Çankaya ve Sabancı Üniversiteleri ilk 500''e girmişti.

Öğrenciler, akademisyenler, üniversite yönetimleri, iş dünyası ve hükümetler tarafından itibar edilen en kapsamlı analizlerden biri olarak görülüyor. Sıralamada iletişim, medya, uluslararası ilişkiler, sosyoloji ve coğrafyanın incelendiği sosyal bilimler alanında Türkiye’den 10 üniversitenin yer aldı.

2022 alan sıralamaları için sosyal bilimler 89 ülke ve bölgeden 870 üniversite, eğitim için 68 ülke ve bölgeden 597 üniversite, İktisadi ve idari bilimler için 72 ülke ve bölgeden 795 üniversite ve hukuk için 39 ülke ve bölgeden 257 kurum incelendi. Sıralamada Koç Üniversitesi’ni 251-300 bandında Sabancı Üniversitesi, 401-500 bandında Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ takip etti.

BİLKENT VE İSTANBUL 501-600 BANDINDA

Bilkent ve İstanbul Üniversiteleri 501-600 bandında yer alırken, Ankara, Dokuz Eylül, Hacettepe ve Marmara Üniversiteleri 600 bandının altında kaldı. Liste Türk üniversiteleri açısından geçtiğimiz yıla göre farklılık göstermedi. Dünya çapında ise en başarılı üniversite Oxford Üniversitesi oldu, Ardından sıralamada ilk üçte Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Stanford Üniversiteleri yer aldı.

İLK 10''DA ABD VE İNGİLTERE ÖNE ÇIKTI

Sosyal bilimler alanında dünya lideri İngiltere''den Oxford Üniversitesi oldu. Onu ABD''den Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Stanford Üniversitesi takip etti. Eğitim alanındaysa Stanford ilk sırada yer aldı. 13 Ekim''de açıklanan dört listede ABD ve İngiltere üniversiteleri ilk 10''da en fazla temsili elde etmeyi başardı.