Topkapı Sarayı'nın derinliklerinde çok önemli keşif... İlk defa görüntülendi

Topkapı Sarayı'nın derinliklerinde çok önemli keşif... İlk defa görüntülendi
Topkapı Sarayı'nda çok önemli bir arkeolojik bulguya rastlandı yapılan yeraltı araştırmasında özel haberi...Roma dönemine ait 3 bölümden oluşan galeriyi ilk defa kameraman Ahmet Akpolat ve Mehmet Bulut görüntüledi...

CNN Türk''ten Nihat Uludağ''ın özel haberine göre Topkapı Sarayı''nda çok önemli bir arkeolojik bulguya rastlandı 

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Topkapı Sarayı’nda bir süredir titizlikle yürüttüğü yeraltı araştırmalarında önemli bir bulguya rastladı. Saray’ın I. avlusunda Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir galeri tespit edildi.

Üç bölümden oluşan galerinin, yağmur sularını biriktirmek için toprak altına yapılan sarnıç olduğu tahmin ediliyor. 

Bin yıl boyunca Doğu Roma’ya başkentlik yapan İstanbul’un akropolü Topkapı Sarayı ve çevresi, yeraltı buluntu ve kalıntılarıyla da paha biçilmez bir kültür mirası.

 Tarihî kaynaklara göre Topkapı Sarayı ve çevresi, Roma dönemine ait manastır, kilise, sarnıç ve benzeri birçok esere ev sahipliği yapıyor. Milli Saraylar İdaresi, bilim ve koruma kurulu kararları çerçevesinde Topkapı Sarayı’nın alt bahçelerinde yürüttüğü yeraltı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen arkeolojik bir kalıntıya ulaştı.

Saray’ın ziyaret alanını genişletme projesi kapsamında rastlanılan kalıntının, su deposu olarak kullanılan sarnıç olduğu düşünülüyor. Söz konusu arkeolojik kalıntıya ilişkin inceleme ve araştırma çalışmaları devam ediyor.

 

 

 TOPKAPI SARAYI TARİHİ

Topkapı Sarayı Osmanlı imparatorluğu zamanında yaptırılmış olan bir tarihi yapıdır. Topkapı Sarayı yapımına 1465 tarihinde başlanmış ve yapımı 13 yıl sürmüştür. Tam inşaası 1478 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır. Topkapı Sarayı Osmanlı padişahlarının yaşamış olduğu devasa bir saraydır. Osmanlı Devleti''nin idare devlet merkezi olarak kullanılması amacı ile inşa ettirilmiştir. Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış bir saraydır. Topkapı Sarayı Osmanlı padişahı Abdülmecit tarafından ilk kez müze olarak açılmış ve kullanılmıştır. Topkapı Sarayı''nın mimarisi Davud Ağa ve Alaüddin''dir.

 Topkapı Sarayı 1924 yılında bazı bölümleri ziyaretçilere açılmıştır. Bu bölümler Bağdat Köşkü, Mustafa Paşa köşkü, Mecidiye köşkü, Hekimbaşı odası, Arz odası ve kubbet altı bölümüdür. Bu bölümler o dönemde de onarılmıştır.

 Topkapı Sarayı Özellikleri

 - Topkapı Sarayı 1600 metre yüksekliği olan bir saraydır.

 - Topkapı Sarayı iki bölümden oluşur.

 - Birun ve Enderun bölümleri bulunur.

 - Topkapı Sarayı''nda İslam peygamberi Hz. Muhammed''in pek çok miras eseri bulunmaktadır.

 - Saray içerisinde ilk yazıya geçirilmiş olan Kur''an-ı Kerim bulunmaktadır.

 - 1.400 metre uzunluğunda surlarla çevrilidir.

 - Sarayın ana girişinde Bab-ı Humayun denilen alan bulunur.

 - 1.400 metre uzunluğundaki surlarda 23 adet kule bulunmaktadır.

 - Saray''da kubbe altı bulunur. Kubbet altının arkasında sarayın gözetleme gövdesi yer almaktadır.

 TOPKAPI SARAYI NEREDE

 Topkapı Sarayı İstanbul''da bulunmaktadır. İstanbul''un Fatih ilçesinin Cankurtaran mahallesinde bulunur. Topkapı Sarayı''na toplu taşıma ve özel araç ile ulaşmak mümkündür.

TOPKAPI SARAYI HAKKINDA

 Topkapı Sarayı geçmişte Osmanlı Devleti tarafından yaptırılmış olan Devlet-i Aliyye''nin ana merkezi konumunda olan bir saraydır. Günümüzde ise Topkapı Sarayı müze olarak yerli ve yabancı turistleri kabul etmektedir. Topkapı Sarayı İstanbul''da yer alan en eski tarihi yapılardan biridir. Mimar Sinan''da yapımında Mimarlık yapmış ünlü mimarlardan biridir. Topkapı Sarayı günümüzde UNESCO Dünya miraslar listesine girmiş olan bir tarihi yapıdır. Yaklaşık olarak 600 yıllık bir tarihi bulunmaktadır. Topkapı Sarayı''nın içerisinde pek çok köşk bulunmaktadır.

KAYNAK CNNTÜRK

İlgili Haberler