Turan Bilimleri Akademisi’nden Kazakistan açıklaması

Turan Bilimleri Akademisi’nden Kazakistan açıklaması
Turan Bilimleri Akademisi Yönetim Kurulu, Kazakistan’da yaşanan olayların ülkenin güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü açıkladı.

Yeniçağ/Ankara

Kazakistan’da meydana gelen olaylar Türk kamuoyunda da yüksek oranda ses buldu. Yönetim kurulunda Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Eski İçişleri Bakanı Saadettin Tantan’ın da olduğu Turan Bilimleri Akademisi Yönetim Kurulu, yaşanan olayların Kazakistan’ın güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü belirterek, “Türk coğrafyasında yaşanan ve yaşanabilecek bu gibi olağanüstü gelişmeler, herkes gibi bizlerde de kaygı uyandırmaktadır.

Gelinen durumda gelişen olaylar, açıkça bağımsız bir ulusun iç güvenliğini tehdit edecek seviyeye ulaşmış ve Kazakistan Devleti’ni ve halkını, nereden gelirse gelsin, dış müdahaleye açık bir konuma düşürmüştür. Son dönemde Kazakistan devlet yetkilileri tarafından özellikle dil sahasında atılan adımlara karşılık olarak, bazı azınlık hak iddialarının tekrar gündeme getirildiğini görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Turan Bilimleri Akademisi Yönetim kurul tarafından Kazakistan’da yaşanan olaylara ilişkin olarak şu açıklama yapıldı:

“Son günlerde özellikle kardeş ülke Kazakistan’da gelişen olayları tüm Türk devletleri ve Türklüğe gönül vermiş kişiler ile birlikte yakından ve üzüntüyle takip etmekteyiz. 21’inci yüzyıl jeopolitiği açısından kilit öneme sahip ve çevre devletler tarafından iştahla izlenen Türk coğrafyasında yaşanan ve yaşanabilecek bu gibi olağanüstü gelişmeler, herkes gibi bizlerde de kaygı uyandırmaktadır. Gelinen durumda gelişen olaylar, açıkça bağımsız bir ulusun iç güvenliğini tehdit edecek seviyeye ulaşmış ve Kazakistan Devleti’ni ve halkını, nereden gelirse gelsin, dış müdahaleye açık bir konuma düşürmüştür.

Bu meyanda olayların bilinçli bir şekilde çıkış noktasından koparılarak, son dönemde Kazakistan devlet yetkilileri tarafından özellikle dil sahasında atılan adımlara karşılık olarak, bazı azınlık hak iddialarının tekrar gündeme getirildiğini görmekteyiz. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ve bir bütün olarak Türk dünyası için hem zihnen, hem madden mesai harcayan tüm yurttaşlarımız adına, Kazakistan halkını ivedilikle davet ediyor, gelişmelerin Kazakistan Devleti’nin bekasını tehdit eder boyuta ulaştığı ve şayet bu şekilde devam ederse yarının çok geç olacağı konusunda uyarıyoruz. Kalbimiz ve gönlümüz kardeş kazakistan’ın bağımsız geleceğindedir.”