Türkiye F-35 programından çıkarıldı mı?

Türkiye F-35 programından çıkarıldı mı?
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Türkiye'nin F-35 programına katılımını imkansız olduğu bildirildi. Pentagon'dan yapılan açıklamada ise Türkiye'nin katılımının askıya alındığı belirtildi.

Beyaz Saray’dan F-35 açıklaması geldi. Açıklamada, "Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır" denildi.

Öte yandan yapılan açıklamada "F-35 bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacak Rus istihbarat toplama platformu ile bir arada bulunamaz. İlişkilerimizin güçlü olduğu taraflar da var her şey F-35’e bağlı değil" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“F-35 bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacak Rus istihbarat toplama platformu ile bir arada bulunamaz.

ABD Türkiye ile meşru hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere hava savunma çözümleri sağlamak amacıyla aktif şekilde çalışmaktadır. Bu yönetim Türkiye’yi Patriot hava savunma sistemi alması için sıranın önüne çekmek için pek çok teklif sunmuştur.

Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir.

Bunun Türkiye’nin İttifak içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. ABD hala Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir.”

PENTAGON: "ASKIYA ALINDI"

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin F-35 programının olan katılımının askıya alındığını duyurdu.

Lord, F-35 eğitimi için ABD'de bulunan pilotların ise Türkiye'ye geri dönme süreci içinde olduğunu aktardı.

Türkiye’nin F-35 programı için ürettiği parçaların şu an için ABD’de üretileceğini söyleyen Lord, Türkiye’nin 9 milyar dolarlık bir kaybının olacağını, F-35’lerin tedarik zincirinde ise sorun yaşanacağını düşünmediklerini belirtti.