Türkiye tefecinin eline düştü! Yabancıya çılgın faiz

Türkiye tefecinin eline düştü! Yabancıya çılgın faiz
Savaştaki Ukrayna 11 milyar dolara 3,7 faiz verirken, Türkiye 2 milyar dolara her yıl 8,8 faiz ödeyecek.

Eylül ayından itibaren gösterge faizini yüzde 14’e kadar düşüren Türkiye, yabancılardan tefeci faizinden bile yüksek oranla borçlanmaya başladı. Hazine’nin bugün yaptığı 5 yıllık tahvil ihracında ortalama faizin yüzde 8.875 olduğu belirtildi.

Genel yayın yönetmenliğini Yeniçağ Gazetesi Ekonomi yazarı Remzi Özdemir’in yaptığı paramedya.com.tr’de yayınlanan habere göre; Hazine’nin tahvil ihracına yaklaşık 6 milyar dolarlık teklif geldiği ve 2 milyar dolarlık satış yapıldığı belirtiliyor. Analistler, 8.875 faizi “Tefeci faizi” olarak yorumladılar. Bu faizin yüksek olmasında Türkiye’nin 700’e ulaşan risk primi etkili oldu.

Hazine, 2022 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2027 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere bugün Citi, Goldman Sachs ve J.P. Morgan’a yetki vermişti.

Hazine bu yıl ilk dış borçlanmasını 3 milyar dolarlık Sukuk ihracı ile Şubat ayında gerçekleştirmişti. Bakanlık 2022’de dış piyasalardan 11 milyar dolarlık borçlanma öngörüyordu.

UKRAYNA 3.5 İLE BORÇLANDI

Öte yandan Türkiye tefeci faizinden bile yüksek rakam ile 2 milyar dolar borçlanırken, savaştaki Ukrayna dün 1 yıl vadeli 11 milyar dolar için 3.7 faiz verdi.

SUKUK NEDİR?

Her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan, faizsiz bankacılık ilkelerine uygun bir yatırım aracıdır.

İlgili Haberler