Türkiye’den tarihi adım… Büyük mesafe kat edildi

Türkiye’den tarihi adım… Büyük mesafe kat edildi
Türkiye’nin yerli ve milli ilk motor füzesi KTJ-3200’de sona gelindi. Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi sözleşmesine imza atan Türkiye’nin menzil kısıtlamalarıyla karşılaştığını anlatan uzmanlar, KTJ-3200 ile bu konuda büyük mesafe alınacağı görüşünde.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in geçtiğimiz günlerde gazetecilerle yaptığı toplantıda yerli ve milli füze motoru KTJ-3200’e ilişkin verdiği bilgiler sektörde heyecan yarattı.

Toplantıya katılan isimlerden Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin, hem yerli ve milli füze motorunda gelinen son noktayı anlattı, hem de KTJ-3200’ün kullanıma başlanmasıyla beraber nelerin değişebileceğini değerlendirdi.

TURBOJET MOTOR GELİŞTİRMEK SON DERECE ZOR

KTJ-3200 yerli ve milli füze motorunda Türkiye’nin sona yaklaştığını ve projede son düzenlemelerin yapıldığını belirten Şahin, “Turbojet motor geliştirmek gerçekten çok zor bir durum. 250 kilometrenin üzerinde menzile sahip ve 600 kilogram ağırlığında bir füzenin çeşitli uçuş parametreleriyle hedefe ulaşmaya çalıştığını düşünün. Bu sistemde tüm güç turbojet motordan geliyor. Son derece kritik bir iş. Ve gelinen noktanın gayet iyi olduğunu biliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI SÖZLEŞMEDE İMZASI VAR

Yerli ve milli füze motorunun ilk teslimata hazırlandığını kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

“Bunun için birtakım teknik çalışmalar yapılıyor. Bu faaliyetlerin de tamamlanmasının ardından KTJ-3200’ün 2020 yılı sonlarına doğru entegrasyon faaliyetleri için geliştirici firmaya teslim edilebileceğine inanıyorum.

Bu proje Türkiye’nin sadece füze motoru üretebilmesinin çok daha ötesinde anlamlar taşıyor. Bunların başında da uluslararası kimi sözleşmeler ve ülkemizin de imza attığı bu anlaşmaların getirdiği kısıtlamaların aşılması var.

Burada öncelikle bilmemiz gereken konu Japonya tarafından kurulan Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi (MTCR). MTCR çok sayıda ülkenin altına imza attığı bir anlaşma. Bu anlaşmanın temel amacı; dünya üzerinde füze sistemlerinin yayılımının kısıtlanması"