Türkiye'nin KKTC'deki garantörlük haklarından vazgeçmeyi önerdiği belge

Türkiye'nin KKTC'deki garantörlük haklarından vazgeçmeyi önerdiği belge
İYİ Partili Aytun Çıray’ın Türkiye'nin Kıbrıs’ta garantörlükten vazgeçtiğine dair var olduğunu iddia ettiği ‘çok gizli’ ibareli BM tutanağına Yeniçağ ulaştı.

Gizli BM tutanağı ortaya çıktı

Fatih ERGİN - Özel Haber / YENİÇAĞ

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray Kıbrıs ile ilgili şok bir iddiayı gündeme getirdi.

Çıray, Türkiye''nin Kıbrıs üzerindeki garantörlük haklarından vazgeçtiğine dair ‘çok gizli’ ibareli bir dokümanın dolaşıma sokulduğunu söylerken, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Çıray, soru önergesi vererek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e, Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlük haklarının sonlandırılması hakkında gizli bir öneride bulundunuz mu?” diye sordu.

Çıray gündeme taşıdığı ‘çok gizli’ ibareli Birleşmiş Milletler tutanağına Yeniçağ ulaştı. Belgeye göre AKP iktidarının söz konusu öneriyi İsviçre’nin Crans Montana kasabasında 2017’de gerçekleşen Kıbrıs görüşmelerinde yaptı.

Belgede, Çıray’ın belirttiği gibi Türkiye’nin Kıbrıs’taki haklarından vazgeçmek için adım atabileceğini belirttiği görülüyor.

Belgede, “Türkiye 1960’taki Garanti Anlaşması’nı ortadan kaldırmaya ve tek taraflı müdahale hakkının bitirilmesine niyetli olduğunu belirtiyor” ifadesi yer alıyor.

YUNAN VE RUM TALEBİYDİ

Crans Montana’daki görüşmelerde Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi 1960 Anayasası ile Türkiye, Yunanistan ve İngiltere''ye "Kıbrıs''a müdahale hakkı veren" garantörlük sisteminin ortadan kaldırılmasını istemişti.

 

İlgili Haberler