Tuzla Belediyesi'nde ihalelerin yüzde 84'ü adrese teslim

Tuzla Belediyesi'nde ihalelerin yüzde 84'ü adrese teslim
Tuzla Belediyesi'nin 2020 yılında yaptığı 419 ihalenin 353'ünü adrese teslim yapıldığını açıklayan İstanbul Tuzla Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Akın Gürkan,  belediyede yapılan usulsüz ihale oranının yüzde 84 olduğunu kaydetti.

Sümeyra Kırca | Yeniçağ

Tuzla Belediyesi''nin nisan ayındaki meclis toplantısında Sayıştay raporlarına yansıyan belediyenin yaptığı usulsüz ihaleler ele alındı. Konuyu belediye meclisine taşıyan İYİ Partili Akın Gürkan 2020 yılı Denetim Komisyonu Raporu''nu göstererek "Sayıştay raporlarına göre belediyenin yaptığı 419 ihalenin 353 adedi doğrudan adrese teslim. Yani yüzde 84 ihale usulsüz yapılmış. Belediyedeki bu yönetim tarzı mevcut hükümet tarafından da aynı şekilde yönetilmektedir" dedi.

"Tuzla Belediyesi''nin nasıl yönetildiğini görmek açısından 2019 yılına ait Sayıştay Denetim Raporunda bulunan bulgulardan iki tanesine değinmek istiyorum" diyen Akın Gürkan konuşmasına şöyle devam etti:

"Birincisi 11. Bulgu olan belediyenin Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Değerlendirilmesi Hakkının ihalesiz olarak devredilmesi. Sayıştay elemanları ambalaj atıklarının toplanması ve depolanması hizmetlerini içeren imtiyazın bir protokolle çevre lisanslı özel kuruluş olan bir firmaya aylık 75 bin lira bedel karşılığında ihalesiz olarak devrettiğini tespit etmiştir."

Söz konusu imtiyazın gelir getirici özellikte olması nedeniyle kanuna göre ihale ile devredilmesi gerektiğini anlatan İYİ Partili Akın Gürkan, belediyenin şartname satış bedellerinde ise ihaleye katılımı engelleyebilecek şekilde düzenlediğini vurguladı. Gürkan şöyle konuştu: "Kanunda hükümlerin açık bir şekilde belli olmasına rağmen, yani şartname bedelinin belirlenmesinde esas olan, basım maliyetini aşmayacak ve rekabeti engellemeyecek bir tutarın belirlenmesi gerekirken bu yapılmamıştır. İki adet ihale bu sebeple yalnızca bir istekli katılmış ve ihaleler bu tek kişinin katıldığı, istekliye verilerek sonuçlandırılmıştır." 

SAYIŞTAY: İHALELERDE PARTİZANLIK YAPILMIŞ

Belediyede yapılan ihalelerin ahbap çavuş ilişkisi içinde olduğuna değinen Akın Gürkan, Tuzla''da yaşanan bu durumun Türkiye''de yaşananların bire bir küçük bir örneği olduğuna işaret etti. Gürkan Akın meclisteki konuşmasına şöyle devam etti:

"Tuzla Belediyesinin yaptığı usulsüz ihalelerde yozlaşmanın geldiği noktayı Sayıştay Raporu muhalefet şerhine şöyle düşmüş:  ''Bu doğrudan temin dosyalar incelendiğinde yapılan ihalelerin verilmesinde partizanlık yapıldığı neredeyse tüm alımların belli firmalar arasında dönüşümlü olarak paylaşıldığı ve ortalama fiyatlar belirlenirken aynı firmalardan teklif alındığı ve farklı ihalelerle her seferinde bir başka firmaya verildiği, denetim süreci içinde yapılan denetimlerde belirgin bir şekilde görülmektedir.'' Denilmiş. Yani ülkenin ne hale geldiğini Sayıştay raporlarından okumak mümkün!"