Uçak fabrikalarını bakın kim kapattı? O sahnede Selçuk Yöntem açıklamıştı

Uçak fabrikalarını bakın kim kapattı? O sahnede Selçuk Yöntem açıklamıştı
Türkiye’deki uçak fabrikasını kimin kapattığı yeniden gündem oldu. Devrim Arabaları filmindeki sahne “Türkiye’deki hiçbir başarı cezasız kalmaz” söyle yeniden gündem oldu.

2008 yılında gösterime giren ‘Devrim Arabaları’ filmindeki uçak fabrikası sahnesi sosyal medyada yeniden gündem oldu. Filmin oyuncu kadrosunda yer alan ve uçak fabrikasının hikayesini anlatan Selçuk Yöntem’in “Türkiye’de hiçbir başarı cezasız kalmaz” sözü ile paylaşılan sahnede Ankara’daki uçak fabrikasının hikayesi ve neden kapatıldığı anlatıldı.

Ünlü oyuncu Selçuk Yöntem’in anlattığı hikayede Ankara’da kurulan uçak fabrikasının yaptığı kaliteli uçakların yurt dışından da talep gördüğü belirtilerek 1955 yılında Hollanda’nın verdiği siparişleri dönemin İşletmeler Bakanı’nın iptal ettirdiğini söyledi. Filmdeki sahnede fabrikanın birkaç yıl sonra kapatıldığı ve traktör fabrikasına dönüştürüldüğü belirtildi.  

Selçuk Yöntem’in oynadığı Latif karakteri, kapatılan uçak fabrikasının hikayesini şu sözlerle anlatmıştı:

"Fabrika Atatürk’ün emriyle kuruldu. 2. Dünya Savaşı’na kadar 112 tane değişik uçak imal edildi orada. Sonra fabrika kendini geliştirmeye başladı tabi, savaş sırasında da kimse bize uçak, eğitim uçağı vermediği için 185 tane eğitim uçağı yapıldı orada.

Evet,  bunları yaptık biz. 1955 yılında, Hollandalılar bize 30 tane uçak siparişi verdi; ama dönemin işletmeler bakanı o siparişleri kabul ettirmedi. Hollandalılar da uçakları İngilizlere yaptırdı. Birkaç yıl sonra da fabrikayı tamamen kapatıp traktör fabrikasına dönüştürdüler."

İlgili Haberler