Küresel piyasalar tepetaklak

Küresel piyasalar tepetaklak
Rusya ordusunun Ukrayna'ya girmesiyle birlikte küresel piyasalar tepetaklak oldu. Buğday piyasasında yüzde altılık artış kaydedilirken,doğal gaz fiyatlarındaki artış oranı yüzde 10 oldu. Moskova Borsası tüm piyasalarda işmelerin durdurulduğunu açıklarken Rus rublesi dolara karşı 84,7 ile 6 yılın zirvesini gördü.

Buğday yüzde 6 doğalgaz yüzde 10 yükseldi

Rusya ve Ukrayna''daki gelişmelerin etkisiyle buğday fiyatlarında da yükseliş yüzde 6''ya yaklaştı. Artan risk algısıyla tahvil piyasasına talebin arttığı da gözlenirken, ABD''nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2 seviyelerinden düşüşe geçerek yüzde 1,87''nin altını gördü.

Öte yandan Moskova Borsası, tüm piyasalarda işlemlerin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğunu açıklarken, dolar/Rus rublesi 84,7 ile 6 yılın zirvesine yükseldi.

ENERJİ FİYATLARI ARTIYOR

New York borsasında, dün artan jeopolitik risklerin etkisiyle satıcılı seyir devam etti ve kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 1,38, S&P 500 endeksi yüzde 1,84 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,57 değer kaybetti. Dün 96,2 seviyelerinden kapanan dolar endeksi, bugün yüzde 0,5''lik artışla 96,6 seviyelerinde bulunuyor.

Avrupa tarafında risk algısı, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin sıcak çatışmaya dönüşmesinin ardından önemli ölçüde artarken, mart vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları yüzde 10''u aşan yükselişle 88 avroyu gördü. Gelişmelerin enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü riskleri artırdığı bir ortamda dün açıklanan Avro Bölgesi''nin ocak ayı enflasyon rakamları da yüzde 5,1 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Pay piyasaları tarafında ise karışık bir seyir izlenirken, Almanya''da DAX 30 endeksi yüzde 0,42 ve Fransa''da CAC 40 endeksi yüzde 0,1 geriledi, İngiltere''de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05 yükseldi. Avro/dolar paritesi dün yüzde 0,2 değer kaybıyla 1,1305 seviyelerinden kapanmasının ardından bugün 1,12 sınırına kadar geriledi.

Asya tarafında ise artan jeopolitik risklerle kapanışa yakın Japonya''da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2, Çin''de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,7, Hong Kong''da Hang Seng endeksi yüzde 3,2 ve Güney Kore''de Kospi endeksi yüzde 2,7 düşüşle seyrediyor.

İSTANBUL BORSASI DALGALI SEYREDİYOR

Yurt içinde dün Borsa İstanbul’da dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi günü yüzde 0,07 azalışla 2.016,03 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artışla 13,8221''den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,8750''den işlem görüyor.

Analistler, Rusya-Ukrayna krizine dair haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, pay piyasalarında oynaklığın artabileceğini, yatırımcıların temkinli davranması gerektiğini söyledi.

Gelişmelerin enerji fiyatlarına yansımalarının, enflasyon beklentileri ve para politikalarının seyri açısından kritik olacağını vurgulayan analistler, bugün ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın açıklayacağı Para Politikası Kurulu toplantı özetinin takip edileceğini kaydetti.

Bugün ayrıca yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD''de büyüme verilerinin takip edileceğini anımsatan analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.955 ve 1.900 seviyelerinin destek, 2.050 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

İlgili Haberler