Yunanistan’da bankalar açıldı izdiham yaşandı

Yunanistan’da bankalar açıldı izdiham yaşandı
Yunanistan’da, sermaye kontrolleri uygulaması kapsamında 29 Haziran’dan beri kapalı tutulan bankalar dün açılırken Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan toplam 6.25 milyar Euro borç da ödenmeye başlandı

Yunanistan’da bankalara hücum

Yunanistan’da bankalar 3 haftalık bir aranın ardından dün açıldı, adeta izdiham yaşandı. Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı, devlet kontrolünün ve para çekme limitlerinin devam edeceğini söyledi.

Yunan vatandaşlar yeni dönemde bankalardan  günde 60 euro yerine haftada bir kez 420 euro çekebilecekler. Bununla birlikte yurtdışına para transferi dahil, birçok kısıtlama devam ediyor. Bankalarla birlikte 29 Haziran’da kapatılan borsanınsa bir süre daha açılmayacağı kaydediliyor. Yunan hükümeti, kreditörlere söz verdiği reformlardan ilkini de bugünden itibaren hayata geçiriyor. Ülkede ürün ve hizmetlerde Katma Değer Vergisi,  yüzde 13’ten yüzde 23’e çıkıyor. İngiliz Guardian gazetesi Yunanistan’da 3 hafta sonra yeniden açılacak bankalarda izdiham çıkabileceğini yazdı. Mevduat sahiplerinin banka kasalarındaki para ise sermaye kısıtlamaları kapsamına girmiyor. Guardian’a konuşan banka yetkilileri, müşterilerinin kasalarından istedikleri miktarda para çekebileceğini söylüyor. Yunanistan’da mali sistemin çökmesinin önlenmesi için banakların 29 Haziran’da kapatıldığını ve bu tarih öncesi bankalardan 1 milyar 600 milyon euro para çekilen günler olduğunu hatırlatıyor Guardian. Gazete, Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Louka Katseli’nin ise halka, yastık altlarında tuttukları paraları bankalara yatırma çağrısında bulunduğunu belirtiyor. Gazete Yunanistan’da, Euro Bölgesi’nden muhtemel çıkış ya da bankacılık sektörünün çökebileceği korkusu nedeniyle Ekim ayından bu yana bankalardan çekilen para miktarının 35 milyar eurodan fazla olduğunu hatırlatmış okuyucularına. Bu arada, Yunanistan Avrupa Merkez Bankası (AMB)  IMF’ye  olan toplam 6.25 milyar euro borcun geri ödemesini başlattı. Yunanistan geçen hafta Temmuz ayındaki borç ödemelerini yapmak için Euro Bölgesi ülke kurtarma fonu ESM’den 7.16 milyar euro tutarında köprü finansmanı sağlamıştı.