Unvan zengini rekortmen meslektaşım Orhan Erinç




Dördüncü kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı seçilen
Orhan Erinç İkinci kez Başkan seçildiği yönetim kadrosu ile

Bab-ı Ali’de iz bırakan meslektaşlarımızı yadettiğimiz bu köşede bu hafta, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’na yeniden seçilen Orhan Erinç’ten bahsetmek istiyorum. Bu vesile ile kendisini ve ekibini tebrik edip başarılar diliyorum. Aslında Orhan Erinç’i daha önce yazmak istiyordum ama araya seçimler girince bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için erteledim. Nasip bu haftaya imiş.
Orhan Erinç’in, İspanyol asillerini kıskandıracak kadar çok sayıda unvan ve ödül sahibi bir gazeteci olduğunu çok kimse bilmez. Mutevazı kişiliği ile de kendini övmekten hoşlanmamasının bunda büyük etkisi vardır. Gazetecilik mesleğinde muhabirlikten, genel yayın müdürlüğüne kadar her görevi layıkıyla yapma zenginliğine sahip bir rekortmen özelikleri olan bir gazetecidir. Hani, iddia konusunda dillerden düşmeyen meşhur bir söz vardır;
“Emsali varsa, domino!.” derler diye...
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanlığı’na ilk kez 2001 yılında seçilen 1996 Balıkesir doğumlu, Zahire ve Nuri Erinç’in, oğlu, Özel Gazetecilik Okulu (1962) mezunu ve o tarihte muhabir olarak Gazeteciliğe Başlayan Orhan Erinç’i rekortmen yapan unvanlarından hatırladıklarım şunlar: 
* T.Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeliği (1973-1992) 
* T.Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreterlik (1983-1991) n T.Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı (1998) n T.Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi (1970 -1972) n T.Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı (1989-1995) 
* T.Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Dayanışma Vakfı Y. K. Üyesi (1980-1992) n İ.Üniversitesi Basın-Yayın Y. Okulu İletişim Fak.Öğretim üyesi (1983) n İ.Ticaret Üniversitesi İletişim Fak. Öğretim üyesi (2006-2007) n Basın İlân Kurumu Y.K. Üyesi (2001-2009).
8 basılı kitabı ve 16 ödülü de bunların cabısı...  Ve bu unvanları taşıyan, ayrıca da Basın Şeref kartı sahibi olan Orhan Erinç, geçen sene “2009 Burhan Felek Hizmet Ödülü”nü de, unvanlarına eklemiş oldu. İşte benim sözünü ettiğim de bu idi;
“-Orhan Erinç’in benzeri ödül sahipleri olmadığı için O’na Domino” dedim...
Orhan Erinç ile daha ilk muhabirliğinden itibaren tanışırız. Son Posta Gazetesinden Vilayet-Belediye Muhabiri olarak Muzaffer Kayar ile gelir, Cumhuriyet Gazetesinden Fuat Duyar, Hürriyet Gazetesi Muhabiri Hasan Bedrettin Ülgen, Yeni Sabah’dan Lütfü Akdoğan, Akşam Gazetesi Muhabiri Cemalettin Bildik, Vatan Gazetesinden Burhan, Arpad, Hergün’den Haşim Evci, Son Telgraf Muhabiri Sadettin Işık, Dünya’dan Nejat Çerman, İ.Ekspres’den Cihat Dilerge, A.A’dan Aydın Apaydın, Gece Postası Gazetesi Muhabiri bendeniz Şemsi Sılkım Belediye ve Vilayet haberlerini takip ederdik.
Belediye Neşriyat Müdürü Rakım Ziyaoğlu ile Vilayet Özel Kalem Müdürü Nabi Up’un odasından  geçip Vali Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay ile makamında çay ikramı sonrası ilgili haberleri toplar, öğlenden sonra da Çemberlitaş’da bu gün yıkılarak tarihe karışmış Belediye Binasında Rakım Hoca’nın odasında haberleri paylaşırdık.
O yıllarda Vilayet ile Belediye müşterek çalışırdı ama, Belediye işleri için Gökay, Çemberlitaş binasında görev yaparken Encümen toplantısı, Belediye Meclis üyelerinin toplantısına da başkanlık ederdi. Biz Muhabirler için ayrılan en önündeki koltuklarda görüşmeler ve alınan kararları haber haline getirirdik.
Orhan Erinç, 1962 yılında Yeni Sabah Gazetesine transfer olunca, Lütfü Akdoğan çok iyi Arapça yazıp konuştuğu için Arap ülkeler ile temasların yazarı oldu, yerini Orhan Erinç aldı. Orhan Erinç’in özel haberleri bir yıl Yeni Sabah’da yer aldı ve 1963 yılında Cumhuriyet Gazetesine transfer olmadan önce (1962) Gece Postası Gazetesi Yazı Müdürü oldu. Fuat Duyar öğretmen olunca, Cumhuriyet Gazetesi’nde yerine Orhan Erinç başladı.

Tam bir görev adamı

Orhan Erinç, Cumhuriyet Gazetesinde Muhabir, İstihbarat Şefi, Sekreter ve Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştı. Sonra Hürriyet Gazetesinde (1981-1984) köşe yazarı olarak yazıları ile dikkatleri çekti. Oradan da Kadri Kayabal’ın Türk Haberler Ajansı’nda (1984-1985) Genel Müdürlüğüne transfer oldu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreterliğine seçilince 2 yıllık süre içinde mesleğinden uzak kaldı ama, Mehmet Ali Yılmaz’ın sahibi olduğu Güneş gazetesinden gelen öneriye karşı duramadı, (1987-1990) Dizi Yazılar ve Araştırma Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı. Eski alışkanlığı depreşti ve Cumhuriyet Gazetesi’nin teklifiyle (1993) Genel Yayın Danışmanı oldu. Başarılarını burada da sürdürmesiyle bir yıl sonra (1994) Genel Yayın Yönetmeni koltuğuna oturdu. Orhan Erinç, görevini genç yönetimine devirden (4 Ocak 2001) bu yana, Cumhuriyet Gazetesinin köşe yazarı olarak devamlı yazarken, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanlığını da sürdürüyor.

Yazarın Diğer Yazıları