Asteroide dokunan uzay aracı düşebilir

Asteroide dokunan uzay aracı düşebilir
Uzayda bulunan bir astreodie ait parça getirmesi istenen uzay aracı Bennu ile 2020 yılında temas kuruldu. Temasın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra bu temasın planlanandan daha uzun gerçekleşmesi durumunda aracın düşme ihtimalinin olduğu aktarıldı.

CHİP''ten aktarılan bilgilere göre; 2020''nin Ekim ayında, küçük bir uzay aracı, asteroide ait parçayı Dünya''ya getirmek için kısa süreliğine Dünya ile temasa geçti. Bu temastan yaklaşık iki yıl sonra, bilim insanları, OSIRIS-REx uzay aracının temas süresinin biraz daha uzatılmış olması durumunda, asteroidin içine batacağını söyledi.

Asteroit Bennu, bilim insanlarının tahmin ettiği gibi bir yapıya sahip değil. Bennu, katı, uçan bir kaya değil, birbirine güçlü bir şekilde bağlı olmayan ve yüzeyinde çok fazla boşluk yaratan küçük, çakıl benzeri parçacıklardan oluşuyor. NASA’nın yeni bir açıklamasına göre asteroit, bir plastik top havuzuna oldukça benziyor.

OSIRIS-REx''in baş araştırmacısı ve bulguları daha detaylı bir şekilde anlatan yakın tarihli bir makalenin başyazarı Dante Lauretta, “Asteroidin yüzeyiyle ilgili beklentilerimiz tamamen yanlıştı” dedi.

Bu kısa temas, Bennu üzerinde oldukça büyük etki bıraktı ve kaotik bir çakıl patlaması ve 8 metre genişliğinde bir krater ile sonuçlandı. Lauretta, "Laboratuvarda numune alma prosedürünü her test ettiğimizde, oldukça zorlandık" açıklamasında bulundu. Fakat gerçek numune alımından gelen görüntüleri inceledikten sonra bilim insanları bu sorunun sebebini öğrendi.

İniş sahasının öncesi ve sonrası görüntülerinde görülen enkaz hacmini analiz ettikten sonra, NASA tarafından yapılan açıklamada bilim insanları, OSIRIS-REx''in asteroide dokunmaktan, "bir kişinin bir French-press demlik pistonunu bastırırken hissedeceği kadar dirençle karşı karşıya kaldığını" ifade edildi. Yani uzay aracı, kayalık bir cisme inişten kesinlikle beklenmeyecek bir şekilde çok az dirençle karşılaştı.

OSIRIS-REx bilim ekibinin bir üyesi ve Bennu''nun kompozisyonu üzerine ikinci bir makalenin başyazarı Kevin Walsh yaptığı açıklamada “Bennu tamamen dolu olsaydı, bu neredeyse katı kaya anlamına gelirdi, ancak yüzeyde çok fazla boşluk bulduk” dedi.

OSIRIS-REx asteroide ilk ulaştığında, Bennu''nun yakın çekim görüntüleri, yüzeyinin tahmin edilen pürüzsüz kumlu yüzey yerine kaya parçaları ile dolu olduğunu gösterdi.

İlgili Haberler