Uzayda yalnız değiliz: Büyük açıklama geldi: Aylardır üzerinde çalışıyorlardı

Uzayda yalnız değiliz: Büyük açıklama geldi: Aylardır üzerinde çalışıyorlardı
Güneş'e en yakın ikinci gezegen olan Venüs’te yaşam izleri bulunduğu belirtildi. Basına sızan bilgilere göre gezegenin atmosferinde fosfin keşfedildi. Bilindiği kadarıyla fosfin, biyolojik yaşamın bulunduğu ortamlarda bulunan bir madde olarak biliniyor.

Evrim Ağacı’nda yer alan habere göre, Birleşik Krallık merkezli Kraliyet Astronomi Cemiyeti, geçtiğimiz günlerde 14 Eylül tarihini işaret ederek bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantı öncesinde basın mensuplarına yayın yasağı şartı ile gönderilen ön bilgiler, öylesine heyecan verici detaylar içeriyordu ki yayın yasağına rağmen bazı detaylar sızdırıldı. Bu detaylara göre Venüs’te fosfin keşfedildi ve cemiyet, bugünkü açıklamasında keşfi kamuoyuna duyuracak.

SADECE BİYOLOJİK YAŞAMIN BULUNDUĞU ORTAMDA GÖRÜLÜYOR

Fosfin, sadece biyolojik yaşamın bulunduğu ortamlarda görülebilen bir madde. Yaşamla doğrudan ilişkili bu maddelere “biyoimza” adı veriliyor. Söz konusu maddenin Venüs’te bulunduğuna dair araştırmayı yapan uzmanlar arasında MIT, Cardiff, Manchester gibi önemli üniversitelerde görevli bilim insanları var.

Bilim insanlarının söz konusu keşfi yapmak için Şili, Atamaca’daki ALMA ve Hawaii’deki James Clark Maxwell teleskoplarını kullandıkları söyleniyor. Yani Venüs’ün atmosferine bir araç gönderilmiş değil, keşif yeryüzünden yapılan gözlemlerin bir sonucu olarak gerçekleşmiş olabilir. Henüz bu detayların kesinleşmemesinin nedeni, resmi açıklamaların yapılmamış olması.

BÜYÜK AÇIKLAMA GELDİ

Kraliyet Astronomi Cemiyeti, bugün (14 Eylül) TSİ 18.00’da sadece basın mensuplarının katılabileceği bir toplantı düzenlendi.

İngiliz ve ABD’li bilim insanlarının Venüs gezegeninin atmosferinde, olası yaşam belirtisine işaret eden biyolojik kökenli olabilecek fosfin maddesi keşfettikleri bildirildi.

Araştırmaya yakın bir kaynağın Sputnik’e aktardığına göre Cardiff Üniversitesi (İngiltere) ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (ABD) bilim insanları, Venüs gezegeninin atmosferinde olası yaşam belirtisine işaret eden biyolojik kökenli olabilecek fosfin maddesi keşfetti.

VENÜS NASIL BİR GEZEGEN?

Güneş’e en yakın ikinci gezegen,

Güneş Sistemi’nde bir atmosferi bulunan ikinci gezegen,

Boyutları ve ağırlığı ile Dünya’nın ikiz kardeşi gibi,

Bir yılı 224,7 Dünya gününe eşit,

Kendi çevresindeki dönüşü Güneş çevresindeki dönüşünden daha yavaş, yani 1 günü 1 yılından daha uzun sürüyor,

Güneş’e en yakın gezegen Merkür’den daha sıcak,

Güneş’in çevresinde saat yönünde dönen tek gezegen,

Atmosfer basıncı Dünya’daki denizlerin 1 km derinliğindeki basınca eşit,

Ay’dan sonra gökyüzündeki en parlak ikinci cisim.

4,2 milyar yıl önce okyanuslara, kıtalara ve yaşama sahip olduğu düşünülüyor.