Uzmanlar ‘bu detayı bilmeden alışveriş yapmayın’ dedi ve açıkladı: Her gün kullanıyoruz

Uzmanlar ‘bu detayı bilmeden alışveriş yapmayın’ dedi ve açıkladı: Her gün kullanıyoruz
Uzmanlar, korona virüs salgınının ardından kullanımını artan kişisel bakım ürünleri ile ilgili önemli uyarılarda bulunuyor. Doktorlar, satın alınan ürünlerde endokrin bozucular denilen zararlı kimyasallardan kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

Korona virüs salgınının ardından kişisel bakım ürünlerinin kullanımında da artış yaşandı. Bununla birlikte, bazı fırsatçılar, ürünleri daha ucuza mal edebilmek amacıyla, kişisel bakım ürünlerinde zararlı maddeler kullanmaya başladı.

Sağlıklıyız. com'da yer alan habere göre seçtiğimiz banyo ürünleri teorik olarak vücudumuzu temizlemek için tasarlanmış olsa da bu, ürünlerin kendilerinin "temiz" olduğu anlamına gelmiyor. Banyo ve tuvalet ürünleri temiz olarak adlandırıldığında, bu ürünlerin çevreye ve vücudumuza duyarlı bir şekilde üretildiği anlamı taşıması gerekiyor.

Temiz ürünler, endokrin bozucular* adı verilen ve zarar verebilecek bazı kimyasalları içermemelidir.  Günlük kullandığımız ürünlerdeki endokrin bozucularla ilgili araştırmalar epey bir süredir mevcut. 

Ancak yapılan yeni bir çalışma, belirli endokrin bozucular içeren ürünlerden kaçınan tüketicilerin, vücutlarında önemli ölçüde daha düşük kimyasal seviyelerine sahip olduğunu doğruladı.

EV ÜRÜNLERİNDE DE KULLANILIYORLAR

Endokrin bozucular, kişisel bakım ürünlerinde olduğu kadar ev ürünlerinde de yaygın olarak kullanılan kimyasallardır. Araştırmacılar, bu kimyasallar vücudun hormonlarını bozabileceği ve üreme bozuklukları, tiroid hastalığı, astım ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği için insanların maruziyetine dikkat ediyor.

Yeni yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, farklı türdeki banyo ürünlerinin insanların vücut yükü* üzerindeki etkisini değerlendirdiler ve katılımcıların yüzde 87'sinin ürünlerdeki belirli kimyasallardan kaçınmak için adımlar attığını buldular.

"Vücut yükü" diye adlandırılan standart, çevresi tarafından bir kişinin maruz kalabileceği kimyasalların miktarına veya vücuttaki belirli kimyasalların seviyelerine atıfta bulunmak için sıklıkla kullanılan bir tıbbi terimdir.

Hangi kimyasallardan kaçınmalısınız ?

Parabenler: Parabenler, kozmetik farmasötik ürünlerde kullanılan en popüler koruyuculardan biridir. Ayrıca insan vücudu tarafından kolaylıkla emilirler.

BPA: BPA, birçok ambalajda bulunan polikarbonat plastikleri ve epoksi reçineleri yapmak için kullanılır. Ayrıca tuvalet malzemeleri ve kadınlara yönelik hijyen ürünlerinde de bulunur.

Triclosan: Triclosan, kişisel bakım ürünlerinde kullanılan antimikrobiyal bir ajandır. Benzophenone-3: Benzophenone-3, güneş kremi ve kozmetikte ultraviyole (UV) ışınlarından korunması için kullanılır.

 

İlgili Haberler