Uzmanlar korona tedavisinde işe yaramıyor diye açıkladı ama ısrarla kullanılmaya devam ediyor

Uzmanlar korona tedavisinde işe yaramıyor diye açıkladı ama ısrarla kullanılmaya devam ediyor
Uzmanlar, korona virüslü hastaların sıklıkla kullandığı antibiyotiklerin, hastalığın tedavisinde işe yaramadığını açıkladı. Daha önce de gündem olan konu ile ilgili çok sayıda uyarı gelmişti.

Korona virüs hastalığı, toplumda belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Hastalığa yakalanan kişiler, iyileşmek için her yöntemi deniyor ancak uzmanlar her ilacın korona virüse iyi gelmediğini ısrarla vurguluyor. O ilaçların başında da antibiyotikler geliyor.
NTV'de yer alan habere göre Türk Mikrobiyoloji Derneği kongresinde gündeme gelen, 3 bin 406 hastayla yaptıkları araştırmada; ayaktan veya yatarak takip edilen Covid-19 hastalarının yüzde 72’sinin tedavisinde antibiyotik kullanıldığına yer verildi.  

"TÜRKİYE'DE TEPKİLERE NEDEN OLDU" 

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) defalarca uyarı alan Türkiye'de bu durum tepkilere neden oldu.
Clinical Infectious Diseases dergisinde 21 Ağustos 2020’de yayımlanan bir makaleye göre, araştırmaya dahil edilen Covid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 57’si erken ampirik antibiyotikler alırken yalnızca yüzde 3.5’i onaylanmış toplum kaynaklı bakteriyel infeksiyona sahipti. Bazı hastanelerde, Covid-19 hastalarında erken ampirik antibiyotik kullanımı yüzde 84’e kadar çıkıyor.

Türkiye'de korona virüs hastalarında yaygın bir antibiyotik kullanımı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Önder Ergönül, ''İlk etapta, antibiyotiklerin de tıpkı hidroksiklorokin gibi yararlı olabileceği öne sürüldü. Ama daha sonra antibiyotiklerin korona virüs tedavisinde işe yaramadığı defalarca kez ispatlandı'' dedi.

Ergönül, Covid-19'un bir virüs olduğunu ve virüse karşı antibiyotiklerin etkisi olmadığını söyledi. 

"KONUYA DAİR KANIT YOK" 

Bazı hekimlerin bu açıklamaya 'biz bilmiyor muyuz' diyerek tepki gösterdiğini ifade eden Ergönül, ''Türkiye'de bazı hekimler, 'korona virüs tedavisinde yararlı olabilir' düşüncesiyle antibiyotik yazıyor. Oysa bu konuya dair bir kanıt olmadığı gibi bu tedavi biçimi önerilmiyor bile'' açıklamasını yaptı. 

"HASTALAR İSTEDİKLERİ İÇİN YAZILIYOR" 

Türkiye'de antibiyotik kullanımına ilişkin çok yanlış bir algı olduğunu vurgulayan Ergönül, bazı hekimler elleri alışkın olduğu için bazı hekimler de hasta istediği için yazıyorlar. Ya da şu an enfeksiyon yok ama olabilir diyerek yazabiliyorlar'' diyerek antibiyotik kullanımına ilişkin hastayı bilgilendirmenin gerekliliğini vurguladı.