Uzmanlardan evde olanlara çok önemli uyarı: Kesinlikle yapın

Uzmanlardan evde olanlara çok önemli uyarı: Kesinlikle yapın
Uzmanlar, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evlerde bulunan vatandaşların kesinlikle egzersiz yapmaları gerektiğini açıkladı.

Korona virüs salgını, milyonlarca insanı eve hapsetti. Ancak uzmanlar, vatandaşların virüsün yıkıcılığından korunurken başka hastalıklarla karşı karşıya kalmamaları için çeşitli uyarılarda bulunuyor 

Popular Science'de yer alan habere göre uzmanlar, fiziksel hareketsizliğin insan vücuduna verdiği rahatsızlığın en az korona virüsü enfeksiyonu kadar tehlikeli olduğunu belirterek, özellikle pandemi sürecinde fiziksel aktivitenin insan sağlığı açısından önemine dikkat çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü ise ev içinde günde 20 dakika orta şiddette yapılan egzersizin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, uyku kalitesini arttırdığını, kas-iskelet ağrılarını azalttığını ve stresle baş etmeyi kolaylaştırdığını açıkladı.

Korona pandemisine karşı mücadelede, dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli yapılan egzersiz  yapmak da önem taşıyor. Covid-19’a yakalanmamak için ya da yakalandığımızda en az hasarla kurtulmak için bir takım önlemlere ve uygulamalara ihtiyacımız var. Öncelikle herhangi bir vitamin eksikliği olup olmadığıyla alakalı testten geçmek gerekiyor. Özellikle D vitamini başta olmak üzere duruma göre çinko, iyot, C vitamini gibi bir takım takviye ürünler kullanmamız gerekebilir.

Bunların normal düzeyde olması Covid hastalığına yakalandığımız zaman daha hafif şekilde atlatmamıza olanak sağlayacaktır. Bunların yanı sıra mutlaka beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Yeteri kadar taze sebze    ve meyve tüketerek evde hareketsiz kaldığımız bir takım olumsuzlukların önüne geçmemiz gerekiyor. Sağlıklı beslenmenin yanında evdeki hareketsizliğin "sarkopeni" denilen kas kaybına neden olmaması için düzenli olarak egzersiz yapmak gerekiyor. Kaslara ve kemiklere yeteri kadar yük binmediği zaman, kaslarda kayıplar, kemiklerde ise kemik erimesi gibi bir takım riskler ortaya çıkabilmektedir.

Covid-19’la mücadele ederken diğer yandan da başka problemlerle karşılaşmamak için squat, germe-gevşeme hareketleri ve aerobik gibi bazı egzersizleri mutlaka yapmamız gerekiyor. Kısıtlamanın olmadığı zamanlarda dışarı çıkma şansımız varsa sosyal mesafeye dikkat ederek mutlaka yürüyüş yapmak gerekiyor. Tabi evimizi de düzenli olarak havalandırmamız gerekiyor.

Kaynak: Popular Science 

İlgili Haberler