Vatandaş yumurtayı bile kesti!

Vatandaş yumurtayı bile kesti!
En ucuz protein besinlerinin başında gelen yumurta fiyatlarındaki artış vatandaşı vurdu. TÜİK verilerine göre yumurta ve tavuk eti üretimi düştü.

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan vatandaş, en ucuz protein kaynaklarından tavuk eti ve yumurta alımını bile kısıtladı. TÜİK’in ‘Kümes Hayvancılığı Üretimi’ adı altında raporladığı araştırmaya göre; tavuk yumurtası üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 arttı. Kesilen tavuk sayısı ise Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azaldı. Tavuk eti üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 4,1 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 azaldı.

FİYATLAR BİR YILDA YÜZDE 50’DEN FAZLA ARTTI

Üreticiler Merkez Birliği’nin (YUM-BİR) verdiği toptan fiyatlar da yumurtada son bir yılda yaşanan astronomik fiyat artışını gözler önüne serdi. Yüzde 50’nin üzerinde zam gören yumurtanın YUM-BİR satışları, 2018 yılının Ocak ayında ortalama 29 kuruştu. Bu fiyat, 2019’un Ocak ayında ise 43 kuruş ortalamasına çıktı.