Veysel Eroğlu: 'Yeni sistemde başbakanlık olmayacak'

Veysel Eroğlu: 'Yeni sistemde başbakanlık olmayacak'
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Yeni sistemde başbakanlık olmayacak. Belki birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir. Bakanlar dışarıdan gelecek" dedi.

Başkanlık sistemine ilişkin konuşan Eroğlu, anayasa değişikliğini MHP ile anlaşarak referanduma götüreceklerini belirtti. Anayasada değişecek madde sayısını azalttıklarını anlatan Bakan Eroğlu, "Daha ziyade tam başkanlık, adı da cumhurbaşkanlığı olacak. Sistem olarak başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak" dedi.

Başkanlık sistemiyle ilgili referandumun bahar aylarında olacağını söyleyen Eroğlu, "Yeni sistemde başbakanlık olmayacak. Genelde cumhurbaşkanı ve yanında muhtemelen, Amerika'da başkan yardımcısı var, bizde belki birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir. Bakanlar dışarıdan gelecek. Parlamento, vekiller kanunları hazırlayacak. Yasama ayrı yürütme ayrı bir şekilde sistem yürüyecek. Böyle bir sistem düşünülüyor" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu başkanlık sözlerine açıklık getirdi

Siyasi yarışın hangi makam için yapılacağının sorulması üzerine ise Bakan Eroğlu, "Tabii bundan sonra partili cumhurbaşkanlığı için yapılacak" dedi. "Partili cumhurbaşkanı şart diye düşünüyoruz" diyen Eroğlu, bu yüzden kısa vadede bir seçimi öngörmediklerini, seçimlerin normal zamanı olan 2019'da yapılacağını aktardı. Eroğlu, bütün mahalli idare, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin de 5 yılda bir birlikte yapılacağı bir dönem olacağını söyledi.

CHP'nin başkanlık sistemi konusundaki tutumunu da "teklifin içeriğini bilmeden eleştirmekle" suçlayan Eroğlu, eleştiriye açık olduklarını söyledi. Eroğlu, "Başkanlık sistemini arzu etmiyor, başka yöne çekmek istiyor. Milleti yanıltmak, başka istikametlere yönlendirmek için yapılan bir hareket. Yoksa rejim tartışması asla söz konusu değil, bunu altını çizerek söylüyorum. Biz, demokrasi ve Cumhuriyetten başka bir sistem teklif etmiyoruz ki aynı sistem. Daha güçlü bir yönetim sadece fark bu, tam başkanlık" şeklinde konuştu.