Virüse karşı tek çare: kalabalıktan uzak durmak

Virüse karşı tek çare: kalabalıktan uzak durmak
Virüsün yayılmasını önlemek için kalabalık ortamda bulunmaması, ellerin sabun ve bol suyla yıkanması, gözlere, buruna ve ağıza yıkanmamış ellerle dokunulmaması gerektiği belirtildi.

MEHMET AKGÜN /YENİÇAĞ

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği coronavirüs ile ilgili bilinmesi gerekenlerin yer aldığı bir rapor yayınladı.

Raporda hastalığa özgü etkili antiviral tedavi olmadığına dikkat çekilirken şimdilik tek çarenin kalabalıklardan uzak durmak ve maske takmak olduğu belirtildi.

EL HİJYENİNE DİKKAT

Raporda hastalık ile ilgili klinik tablonun hala net olmadığı belirtilirken virüsün yayılmasını önlemek için uygulanacak genel önlemler, "Hastalar kalabalık ortamda bulunmamalı, kalabalık ortamda bulunmaları gerekiyorsa basit cerrahi maske kullanmalı, el hijyenine dikkat edilmeli (eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve su yoksa gözle görülür kirlenme yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalı), gözlere, buruna ve ağıza yıkanmamış ellerle dokunulmamalı, solunum yolu semptomu olan hastalarla korunmasız yakın temastan kaçınılmalı, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun mendille kapatılmalı, ardından mendil çöp kutusuna atılmalı, mendil yoksa dirseğin ön yüzüyle ağız ve burun kapatılmalı, sık kullanılan nesneler ve yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli ve hasta kişilerin havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanılmamalı" şeklinde sıralandı.

OKULLARDA SINIFLAR HAVALANDIRILMALI

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan ise, okullarda öğrencilerin virüslere karşı alacakları önlemlerle ilgili uyarılarda bulundu. Mocan, "Öğretmenler mutlaka ders arasında, teneffüslerde sınıfları havalandırmalı, temiz havanın sınıflara girmesini sağlamalı. Teneffüs yapılan yerler eğer kapalıysa da ders sırasında da buraların havalandırılması gerekir" dedi.