Washington’dan dikkat çeken iddia: ABD, İran ile masaya mı oturacak?

Washington’dan dikkat çeken iddia: ABD, İran ile masaya mı oturacak?
ABD askerlerinin İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası Washington yönetiminin İran ve Irak ile gerginliği azaltmak için girişimlerde bulunmaya hazırlandığı iddia edildi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası Orta Doğu’da tırmanan gerilimle ilgili ABD’den flaş bir hamle geleceği iddia edildi. Washington yönetiminin Süleymani’nin öldürülmesi sonrası İran ve Irak ile tırmanan gerilimi yatıştırmak istediği ve bunun için İran ve Irak ile masaya oturmak istediği öğrenildi.

CNN International’dan Christiane Amanpour’un analizine göre, Trump yönetimi Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesi sonrası tırmanan gerilimi yatıştırmak istiyor. Washington kulislerinden alınan bilgilere göre, Trump yönetiminin bölgedeki gerginliği azaltmak için İran ve Irak ile masaya oturmak düşüncesinde.  

Amanpour’un analizine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani’nin öldürüldüğü saldırı ile ABD’nin Orta Doğu’daki çıkarlarını riske attı. Trump’ın göreve geldikten sonra Orta Doğu politikasında İran’ı hedef alarak değişikliğe gidildiği belirtilerek, Trump’ın ilk icraatlarından birinin İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çıkmak olduğu hatırlatıldı. Amanpour ayrıca Trump’ın Kasım Süleymani’nin Bağdat öldürülmesinin ABD’nin Irak’taki 17 yıllık çabalarını ve harcadığı trilyonlarca doları riske attığına ve Irak yönetiminin ABD askerlerini ülkelerinde istemediğine de dikkat çekti. Amanpour ayrıca Irak yönetiminin aldığı kararın Süleymani’nin öldürülmesinin intikamı olduğunu da vurguladı.

TRUMP’TAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde dikkat çeken bir açıklama yapmıştı. Trump, Cuma günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “İran hiçbir zamana bir savaş kazanmadı ama müzakere masasında da hiç kaybetmedi” ifadelerini kullanmıştı. Trump’ın bu paylaşımı ile İran’a karşı yapılacak olası bir ‘hızlı savaşı’ kazanabileceklerini destekçilerine inandırmaya çalışsa da Washington’dan gelen tepkiler bir savaş çıkma olasılığını ortadan kaldırıyor.

İRAN’DAN SERT AÇIKLAMALAR

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat öldürülmesi sonrası İran’dan sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, CNN International’a yaptığı açıklamada ABD’nin saldırısını bir ‘devlet terörü’ olarak niteleyerek, ““Bu İran’a karşı yapılan bir saldırıdır ve İran bu silahlı saldırıya yanıt vereceğiz. Fakat orantılı bir şekilde yanıt vereceğiz” dedi.

Öte yandan Fars Haber Ajansı’na konuşan bir İranlı yetkili, Süleymani’nin intikamını almak için 13 farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını söyledi.