İhtiyaç olduğunda inşallah bu defa uçurulur! Yangın söndürme uçağı alımı için 2 milyar 400 milyon lira ödenek ayrıldı

İhtiyaç olduğunda inşallah bu defa uçurulur! Yangın söndürme uçağı alımı için 2 milyar 400 milyon lira ödenek ayrıldı
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bu yıl helikopter ve yangın söndürme uçağı alımı için 2 milyar 400 milyon lira ödenek ayırdı.  Bakan Bekir Pakdemirli, geçen yaz art arda yaşanan orman yangınlarında Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının uçamaz durumda olduğunu söyleyerek kullanmamış, THK filosundaki yangın söndürme uçaklarının Teknofest'te gösteri uçuşu yapması tepki çekmişti.

OGM, 2022''de helikopter ve uçak alımı, haberleşme sistemi, yangın önleme tesisi, havza rehabilitasyon çalışmaları, ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı ve fidan üretimi gibi çeşitli proje faaliyetleri için 4 milyar 36 milyon 646 bin lira kaynak kullanacak.

Ayrılan kaynağın yaklaşık 2 milyar 726 milyon lirası devam eden projelerde, 1 milyar 280 milyon lirası yeni projelerde ve 30,4 milyon lirası etüt projelerinde kullanılacak.

Ormancılık yatırımlarında en yüksek payı 2,4 milyar lirayla helikopter ve uçak alımı projesi aldı. Söz konusu pay 2 milyar lirasının döner sermayeden karşılanacak.

''Hurda'', ''motoru yok'', ''uçamaz'' denilmişti

Yaz aylarında Türkiye''nin birçok noktasında art arda yaşanan orman yangınları endişe yaratmış; Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının müdahale etmediği iddiası gündeme damga vurmuştu. Yangınları söndürmede yetersiz olduğu eleştirileriyle karşı karşıya olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek kapasitede değil" demişti. 

Pakdemirli''ye Erdoğan''ın damadı Bayraktar''ın yönetim kurulu başkanı olduğu Teknofest''te uçan uçaklar hatırlatılmıştı.

120 gün için 84 milyon lira

Orman Bakanlığı''nın 7 Mayıs''ta gizli kapaklı düzenlediği yangın söndürme uçağı kiralama ihalesinin detayları ortaya çıkmış; 2 Rus uçağına 120 gün için 84 milyon lira verildiği anlaşılmıştı.

İlgili Haberler