"Yeni gözlem noktalarımızın da kaybedilmesi riski…"

"Yeni gözlem noktalarımızın da kaybedilmesi riski…"
TBMM’de partisi adına söz alan İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Ahmet Kamil Erozan, İdlib’de yaşanan son gelişmelere ilişkin Suriye ordusunun ablukası altında kalan gözlem noktalarının artma riskine dikkat çekti.

Meclis Genel Kurulu’nda İdlib’de yaşanan son gelişmeler tartışıldı.

Partisi adına Meclis kürsüsüne gelen İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı ve Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, "Gözlem noktaları vardı 12 tane, 13 oldu, arada 4 numara gitti, 5 numara gitti, 7 numara gitti, 8 numara gitti, 9 numara gitti. Suriye ordusu ve Rusya sağımızdan, solumuzdan, üstümüzden geçip gidiyor" ifadelerini kullandı.

Erozan, "Önümüzdeki yirmi gün içinde maalesef yeni gözlem noktalarımızın da kaybedilmesi riskiyle karşı karşıyayız" uyarısında bulundu.

İYİ Partili Erozan’ın açıklamaları şu şekilde:

"Her şeyden evvel, son on gün içinde kaybettiğimiz 13 şehidimizin ruhu şad olsun demek isterim. Ailelerinin acılarını paylaşır ve ileride böyle vukuatlarla karşılaşmamayı tabii ki arzularız. Ama bunlar İdlib’de bizim ilk verdiğimiz şehitler değil. 17 Eylül 2018’den bu tarafa -rakam saymak ayıp olur- sayılar artarak devam ediyor."

"SAYISINI UNUTTUK…"

"Şu hususu vurgulamak isterim, biraz evvel Cumhuriyet Halk Partisinden de bunu ifade ettiler: Kimse bizi zorla İdlib’e sokmadı, biz gönüllü olduk, Türkiye Cumhuriyeti adına biz orada bir fonksiyon yerine getirmek istedik. Nasıl bir yerde bu fonksiyonu yerine getirmek istedik? Cümle âlemin “terörizmin kuluçkalığı” diye tanımladığı bir coğrafyada. “Kuluçkalık” derken şunu söylüyorum: O coğrafyada dünyanın dört bucağından gelmiş “Biz burada savaşmayı öğrenmeye geldik, dönüp bunu dünyanın bin türlü yerinde uygulayacağız.” diyen insanlarla dolu bir coğrafyaya zorla girmedik. Biz girdik. Biraz evvel söylendi, bizden ne bekleniyordu? Teröristler ile ılımlıları ayırmak. Yapılabildi mi? Yapılamadı. M4, M5 kara yollarını temizleyip trafiğe açmak bekleniyordu. Yapıldı mı? Yapılamadı. Silahsızlandırma yapılacaktı. Yapıldı mı? Yapılamadı. Kaç defa ateşkes sağlandı? Sayısını unuttuk. En sonuncusu -biliyorsunuz- Putin ile Sayın Cumhurbaşkanının İstanbul’da 8 Ocakta yaptıkları toplantıda kararlaştırıldı. O tarihten bu tarafa şehitler verdik, yine devam ediyoruz."

"BELKİ BEN ŞU ANDA KONUŞURKEN DÜŞTÜ"

"Bitmedi. Gözlem noktaları vardı 12 tane, 13 oldu, arada 4 numara gitti, 5 numara gitti, 7 numara gitti, 8 numara gitti, 9 numara gitti. Suriye ordusu ve Rusya sağımızdan, solumuzdan, üstümüzden geçip gidiyor. “M5 kara yolu” dediğimiz şey bu sabah düşmek üzereydi, belki ben şu anda konuşurken düştü. Bu ilerleme devam ederse maalesef diğer gözlem noktalarımızın da akıbeti çok farklı olmayacak. Bir buçuk yıldan beri İdlib bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri var iken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözetimi altında İdlib’in yarısından fazlası kaybedildi; kaybedildi derken, Şam’ın kontrolüne geçti. Oysa Sayın Cumhurbaşkanı, hiçbir şey olmamış gibi geçen gün bir çağrıda bulundu ve Ruslara da aynı çağrıyı yaptı, “Bir buçuk senede aldığınız yerleri yirmi günde yani ay sonuna kadar geri verin.” dedi. Bunun nesine inanmak mümkün olabilir? Bunun gerçekçiliği filan yok maalesef."

"YENİ GÖZLEM NOKTALARIMIZIN DA KAYBEDİLMESİ"

"Önümüzdeki yirmi gün içinde maalesef yeni gözlem noktalarımızın da kaybedilmesi riskiyle karşı karşıyayız. Putin on gündür Sayın Cumhurbaşkanının telefonlarına çıkmıyor. Bugün duyduğumuza göre bu akşam konuşulacakmış, on gündür telefonlarına çıkmıyor. Lavrov ne diyor on gündür? “İdlib’den Libya’ya terörist göndermekten vazgeçin.” diyor. “Biz size bir görev verdik, aslında bunu siz istediniz, bu görevi yerine getirin.” diyor.

Çok geriye gitmek istemiyorum ama kaybedilen zamanı, kaybedilen şehitleri sorgulamak Büyük Millet Meclisinin en doğal hakkıdır ve bu çerçevede Cumhuriyet Halk Partisinin vermiş olduğu öneriyi desteklediğimizi hepinizin bilgisine sunmak isterim."