Yeni kıdem tazminatından kimler, nasıl yararlanacak?

Yeni kıdem tazminatından kimler, nasıl yararlanacak?
2019 Yeni Ekonomi Reform Paketi kamuoyu ile paylaşıldı. Bu pakete göre emeklilik ve kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak değişiklikler merak ediliyor. Peki kıdem tazminatından kimler, nasıl yararlanacak? Ne kadar ödenecek? İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanı tarafından bir süredir açıklanması beklenen Yeni Ekonomi Paketi, Berat Albayrak tarafından açıklandı. 2019 yılı Nisan ayında açıklanan Ekonomi Reform Paketinde emeklilik ve kıdem tazminatı ile ilgili olan değişiklikler ise şu şekilde olacak: Emeklilik Vatandaşların bireysel olarak ödedikleri prim sistemi olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) üzerinde değişiklikler yapılacak.

Bakan Albayrak, kıdem tazminatına ilişkin dünya örneklerini incelediklerini açıklarken, yeni sisteme ilişkin görüşlerini almak için işçi, işveren kesimi başta olmak üzere tarafları bir araya getiriyor.

Kıdem masasında; fona ne kadar kesinti yapılacağı, işçi, işveren, devletin sunacağı katkı, sistemin kimleri kapsayacağı, mevcut kıdem tazminatlarının durumu, katkı payı tutarı gibi başlıklar değerlendirilecek.

Kıdem tazminatına ilişkin dünya örnekleri incelenirken; Türkiye'ye özel, işgücü piyasası koşullarını dikkate alan özel bir model oluşturulacak. Kıdem birikimi için Almanya'da 'ister toplu para, ister yüksek maaş' seçeneği sunulurken, hükümetin önceki yıl yaptığı çalışmada Türkiye'de sistemin işleyişinin Avusturya uygulamasına benzemesi görüşü ön plana çıkmıştı.