Yeni sistemde kanundan çok kararname çıkarıldı

Yeni sistemde kanundan çok kararname çıkarıldı
Türkiye'nin, 2017'de referandumla kabul edilen başkanlık sistemine 24 Haziran 2018'deki genel seçimle birlikte resmen geçmesinden bu tarafa, mecliste çıkarılan kanun sayısı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin gerisinde kaldı.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Türkiye, 2017'de gerçekleşen referandumla başkanlık sistemini kabul etmişti. YSK'nın tartışmalı bir kararla mühürsüz oyları geçerli sayması sonucunda kabul edilen başkanlık sistemine, 24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ardından ise resmen geçilmişti.

 Meclisin yetkilerini ve etki alanını azaltan yeni sistemde, meclisin kanun çıkarmasının yanında, Cumhurbaşkanı da kararnameler yayımlayarak yasal düzenlemeler gerçekleştirebiliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine resmen geçildiği 24 Haziran 2018'den bu tarafa kanunlar ile kararnameler karşılaştırıldığında, kararname sayılarının meclisin çıkardığı kanunları geride bıraktığı görülüyor. 

AKP çevrelerine göre bu durumun temel sebebi, mevcut sisteme yeni geçilmiş olması olarak değerlendirilirken, muhalefet ise, referandum sırasında başkanlık sistemine yönelik yaptıkları eleştirilerin haklı çıktığı görüşünde. Veriler ise Türkiye'nin kararnameler ile yönetilen bir devlete dönüştüğünü gösteriyor.

Haziran 2016 ile Haziran 2017 arasında 314 kanun, 25 KHK çıkarılırken, Haziran 2017 ile Haziran 2018 arasında ise 120 kanun ve 6 KHK çıkarılmıştı. Haziran 2018 ile Haziran 2019 arasındaki arasındaki dönemde ise, kanunların kararnamelere oranı büyük düşüş gösterdi. Söz konusu dönemde 34 kanun çıkarken, 39 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, 6 da KHK çıkarıldı.