Yeniçağ Gazetesi bugün bu manşetle çıktı

Yeniçağ Gazetesi bugün bu manşetle çıktı
Ticaret Bakanı Mehmut Muş, Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi uygulandığını, bu çerçevede denetimlerin yapılacağını, ancak fiyatlara müdahale edilmeyeceğini belirterek "Girdi maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıyor" dedi.

'Denetim yapılacak, fiyatlara müdahale edilmeyecek'

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Girdi maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıyor. Gıda alımlarında kapsamlı bir denetim yapıyoruz. Serbest piyasa ekonomisi geçerli, fiyatlara müdahale etmeyeceğiz" dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Muş dünyada korona salgınından sonra emtia fiyatlarının yükseldiğini belirterek vatandaşlardan şikayetler geldiğini denetim yaptıklarını, elde edilen verileri kurul içinde değerlendirdiklerini söyledi.

Bakan Muş şunları söyledi:

"Denetimler 1-2 günde sonuçlanan olaylar değil. Bütün sistemi inceleme altına aldık. Diğer alanlarla ilgili değerlendirdiğimiz noktalar var. Zincir marketlerle alakalı teftiş kurulu başkanlığı bakıyor. Buradaki artışlara bakıyoruz. Hangi firmada ne kadara gelmiş bakıyoruz.

Girdi maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıyor. Gıda alımlarında kapsamlı bir denetim yapıyoruz. Dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. Dünyada ciddi bir enflasyon oluşmuş durumda.

Serbest piyasa ekonomisi geçerli, fiyatlara müdahale etmeyiz. Fiyatların dengelenmesi için mücadele etmek gerekiyor. İhracattaki büyük artışın büyümeye etkisi oluyor. Hizmet ihracatına odaklanacağız.

Türkiye AB''ye ihracatta kaliteyi ve hızı yakaladı. Gümrük Birliği''nin güncellenmesi kaçınılmaz, bu güncelleme gerçekleşecek. Ciddi altyapı yatırımları yapıldı, bu avantaj sağlıyor. Gelen her ihbarı titizlikle değerlendiriyoruz."

Rekabet Kurulu''nun çeşitli denetimleri olduğunu belirten Bakan Muş, "Arz talep dengesinde izah edilemeyen artışlar mı var, bakıyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Birkaç koldan denetimlerimiz sürüyor" dedi.

Salgın döneminde E-ticarette de artış olduğunu, 2021''in ilk 6 ayında yüzde 17''ye çıktığını belirten Bakan Muş şunları söyledi:

"Gıdadan elektronik tekstile kadar. Güncellenmesi gerektiği kanaatindeyiz. E-ticaret teknolojinin getirdiği bir şey. Ticaretin büyük bir kısmı belki buraya kayacak. Biz aslında bu alanında yetersiz olduğu kanaatindeyiz. Fiyatlarda oynaklık mı var gibi soruların düzenlenmesi gerektiğini biliyoruz. Arzu ettiğimiz şu bir tane 2 tane platform olmasın 1000 tane olsun domine etmesin sistemi. Tarımda erken uyarı sistemi tanımlanmak üzere. Gıda Komitesi toplanıyor. Kararlar alınıyor. Uygulanıyor. Merkez Bankası çalışma yürüttü bitme noktasında."

Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddialar olduğunu ve bunları inceleyeceklerini kaydeden Bakan Muş, "Hukuksuz bir durum varsa gerekirse mevzuatımızı da değiştiririz. Vatandaş ÖTV indiriminden sonra araba bulamadığı ile alakalı şikayetler yapıyor. ''Galerilere verdiler arabaları. Bayiler galerilerle anlaştı'' diyorlar. Bunlar iddia. Biz bunu araştırmakla görevliyiz. Bu araç stokta tutulmuşsa, gerçekten galericiye verilmişse, vatandaşa araçlar verilmemişse ve biz bunu tespit edersek yaptırımları çok ağır. Her çalışmanın belli ölçülerde katkısı olur. Tekelleşmeye ya da hakim noktaya gidecek mekanizmaya müsaade edemeyiz. Doğrudan fiyatlara müdahale etmek söz konusu değil" dedi.

Türkiye''nin , AB''ye ihracatta kaliteyi ve hızı yakaladığını belirten Ticaret Bakanı Muş, ihracatta artışın söz konusu olduğunu, bu artışın, fabrika açılması ve istihdamı desteklediğini söyledi.

Türkiye’den ve dünyadan önemli haberlerin yer aldığı Yeniçağ Gazetesini bayinizden istemeyi unutmayın.

İlgili Haberler