Yılmaz Özdil bu künyenin ardındaki sırrı açıkladı. İlk bakışta kimse anlam verememişti

Yılmaz Özdil bu künyenin ardındaki sırrı açıkladı. İlk bakışta kimse anlam verememişti
Almanya’da Başbakan Merkel’in partisinin yeni başkanı olan Armin Leschet, kurultayda 813 numaralı metal bir künye gösterdi. Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil de bugünkü köşesinde bu künyenin arkasındaki öyküyü anlattı.

Almanya’da Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)’nun yeni başkanı Armin Laschet seçildi. Genel başkan seçildiği kurultayda, 813 numaralı metal bir künye gösterdi.

Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil bu künyenin arkasındaki öyküyü açıkladı. En Alttakilerin en üste çıkmalarının göstergesi olduğunu söyleyen Özdil, “En Alttakiler'in oğlu… Babası gibi ekmek mücadelesi veren En Alttakiler'i unutmamıştı” dedi.

Gazeteci Günter Wallraff’ın 2 yıl boyunca Türk kılığına girerek Ali Levent Sığıroğlu takma adıyla madenlerde çalıştıktan sonra 1985’te “En Alttakiler” kitabını yazdı ve dünyanın en prestijli ödüllerinden, İnsan Hakları Edebiyat Ödülü'nü de kazandı.

Laschet’in babası Heinrich’in de bu madenlerden çalışan biri olduğunu söyleyen Yılmaz Özdil şunları yazdı:

Marcella'yla evlendi.

Oğulları oldu.

Armin ismini verdiler

Armin hukuk okudu. Gazetecilik yaptı. Siyasete girdi. Yıllar yılları kovaladı, Kuzey Ren Vestfalya eyalet başbakanı oldu. Önceki gün itibariyle de, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin genel başkanı seçildi, Angela Merkel'in halefi oldu. Böylece, 26 Eylül 2021'de yapılacak olan genel seçimde Merkel'in yerine başbakan adayı olma hakkını kazandı.

 ★

En Alttakiler'in oğlu en üste çıktı.

Genel başkan seçildiği kurultayda, fotoğrafta gördüğünüz metal künyeyi gösterdi. Babasının madende çalışırken taşıdığı işçi künyesiydi. “Babam bana hep şu nasihatı verdi, gün ışığının olmadığı o karanlıkta, yerin bin metre altında çalışırken, kimin nereden geldiğinin, hangi dine mensup olduğunun hiçbir önemi yok, önemli olan yanındakine güvenmek… Ben bu nasihatı hiç unutmadım” dedi. ABD'de yaşanan Kongre baskınını örnek verdi… “Toplumu kutuplaştırmak çok kolay, bakın ABD'de Trump yüzünden neler yaşanıyor, bir başkan çıktı, zehir ekti, nerelere vardığını görüyoruz, sakın bu sahneler bizde yaşanmaz sanmayın, toplumu kutuplaştırmak çok kolaydır, herkes yapar, önemli olan bütünleştirmek” dedi.

Bu duygusal konuşmayla, bu insani vizyonla kazandı. Merkel'in halefi oldu.

Almanlarda pek alışık olmadığımız kadar güleryüzlü, sempatik, sıcak kanlı… “Türk Armin” lakabıyla tanınıyor. Türklerle kurduğu samimi ve babacan diyaloglar nedeniyle, Türkler arasında da “Armin abi” olarak anılıyor.