Yoğun bakım servislerinde sevindiren yüzde 60 azalma

Yoğun bakım servislerinde sevindiren yüzde 60 azalma
Türkiye genelinde yoğun bakım servislerinde yüzde 60 civarında azalma olduğunu belirten Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkıran, yasaklar sayesinde vakalarda düşüş olduğunu ve yoğun bakımların yoğunluğunun azaldığını ifade etti.

Yoğun bakım servislerinde yüzde 60 azalma

Korona virüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle, yaklaşık 2 ay önce sokağa çıkma yasakları yeniden başladı. Bunun yanısıra restoranlar da yalnızca paket servis hizmetine geçti. Vatandaşların toplu şekilde bulunduğu ortamlarda ise, kişi sayısı sınırlaması ve HES kodu zorunluluğu gibi  pek çok kural uygulandı. Türk Yoğun Bakım Derneği verilerine göre yasaklar, yoğun bakımlarda yatan hasta sayılarına olumlu yansıdı. Sokağa çıkma kısıtlamalarında 7'nci haftaya girerken, Türkiye genelindeki yoğun bakım doluluk oranlarında yüzde 60 düşüş yaşandı. Ancak uzmanlar, bu olumlu gelişmeyle birlikte, vatandaşların rehavete kapılmaması ve tedbirlere uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı. 

w2-001.jpg

"UÇURUMUN KENARINDAYDIK, KISITLAMALAR İNANILMAZ YARARLI OLDU"
Sokağa çıkma kısıtlamalarının yoğun bakımların yatak kullanım oranlarına çok olumlu bir şekilde yansıdığını vurgulayan Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkıran,  "Pandeminin ikinci atağında, yoğun bakımlar çok ciddi bir krize girmişti. Hatta Türk Yoğun Bakım Derneği olarak 'Uçurumun Kenarındayız' mesajıyla bunu dile getirdik. Ve çok tehlikeli bir durumda olduğumuzu, yoğun bakım yataklarının yetmeyeceğini de ifade ettik. Ki böyle bir durum yaşandı. Beklediğimiz üzere kısıtlamalar geldi ve onlar inanılmaz derece yararlı oldu. Hasta sayıları gittikçe aşağı indi. Yoğun bakımlarda yatan hasta sayıları da azaldı. Yoğun bakımlar, kendi var olan kapasitelerine indirebildiler. Çünkü pandemi döneminde biz yatak sayılarını artırmak zorunda kaldık. Yatak sayımızı 3 katına kadar çıkartma durumunda kalmıştık genişletme yöntemiyle. Şimdi sadece kendi yoğun bakımımızın kapasitesi içinde sınırlı kalabildik" dedi.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANLARINDA YÜZDE 60 AZALMA
Türk Yoğun Bakım Derneği, sürekli olarak bütün Türkiye genelinde yoğun bakımlar ile iletişim içinde olduklarını ifade eden Demirkıran, şöyle devam etti:  "Bu iletişim ağı çerçevesinde aldığımız bilgiler, yoğun bakımlarda günbegün hasta sayılarının azaldığını göstermekte. Bu rahatlatıcı bir durum. Arkadaşlarımız yaşadıkları o stresli ve zor dönemleri yavaş yavaş atlatmaya başladılar. Yoğun bakım doluluk oranlarında yüzde 60 civarında azalma olduğunu tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.